Budou první tři dny nemoci placené? ČSSD je pro, zbytek koalice proti

Mezi vládnoucími stranami vypukl spor o proplácení prvních tří dnů nemoci. Hnutí ANO a KDU-ČSL mluví o porušení koaliční smlouvy a kritizují sociální demokraty za to, že v úterý podpořili komunisty. Ti ve sněmovně navrhují, aby měli lidé nárok na šedesátiprocentní náhradu mzdy i v prvních třech dnech onemocnění.

V prvních třech dnech nemoci teď Češi marodí zadarmo. Poslanci ale udělali první krok k částečnému proplácení i začátku choroby – návrh totiž prošel do druhého čtení.

„Umožní to zaplatit základní potřeby člověka, který na tři dny vypadne z práce, a přesto musí platit jídlo i bydlení,“ vysvětlil základní myšlenku návrhu předseda KSČM Vojtěch Filip.

Změna nemocenské jen při shodě zaměstnavatelů a odborů

Česká vláda si do programu napsala, že stát bude měnit nemocenskou jen v případě, že se na tom shodnou zástupci zaměstnavatelů a odborů. To se ale nestalo. A v nejbližší době zřejmě ani nestane.

Opozičním komunistům přesto v úterý pomohla při hlasování hlavně koaliční ČSSD. A právě to kritizuje hnutí ANO i lidovci.

„Nelíbí se nám to, protože bychom měli postupovat podle koaliční smlouvy. Tady je to jasně napsáno,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

„Považuji to za nešťastné, protože na tak zásadních věcech by určitě koaliční shoda být měla,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Zaměstnavatelé: Je to podraz a předvolební populismus

Ještě ostřejší jsou zástupci zaměstnavatelů. „Beru to jako podraz, podlézavost a populismus, asi už před volbami,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Sociální demokraté se ale hájí, že mají proplácení prvních tří dní nemoci ve svém programu. Podle nich je hlavně pro lidi s nízkými příjmy třídenní neplacená nemocenská příliš tvrdá.

„Tím, že jsme propustili návrh do druhého čtení a do výborů, otevíráme diskusi a věřím, že bude nalezena shoda,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Pravice: Stát si takové výdaje nemůže dovolit

Komunistický návrh počítá s tím, že lidé by brali i v prvních třech dnech nemoci 60 procent ze mzdy. Člověk s 25 tisíci hrubého by si tak nově za tři dny přišel na 1863 korun čistého.

Nemocenská
Zdroj: ČT24

Podle pravice si ale nemůže stát tak štědrou nemocenskou dovolit. Argumentuje tím, že zatímco v roce 2007 – tedy v době, kdy stát první tři dny ještě proplácel, a to jen ve výši 25 procent ze mzdy – zaplatil za nemocenské dávky 28 miliard. Loni to bylo o 14 miliard méně.

„Byla to reforma, která byla extrémně úspěšná. Významně se snížila nemocnost, má to zásadní dopady na státní rozpočet,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Koaliční rada by měla spor o nemocenskou projednávat 12. října. Poslanci by o ní mohli hlasovat do konce roku.

Události: Spor o nemocenskou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod