Homolka platila firmám miliony za služby, na které má vlastní lidi

UDÁLOSTI: Poradcům zaplatila Homolka přes 2,5 milionu (zdroj: ČT24)

Nemocnice Na Homolce vyplatila za půl roku více než 2,5 milionu korun externím poradcům. Často přitom vykonávali práci, na kterou má nemocnice vlastní síly. Vyplývá to z faktur, které Česká televize získala. Nejde přitom o pomyslného kostlivce ve skříni po předchozích ředitelích, faktury proplácelo současné vedení Homolky. Podle mluvčí nemocnice skončily smlouvy na jaře.

  • Filamenta (11. 2014–4. 2015):
  • 1 680 000 Kč
  • CIS (11. 2014.–3. 2015):
  • 965 000 Kč
  • Celkem:
  • 2 645 000 Kč

Nemocnice Na Homolce, v minulých letech známá hlavně kvůli stíhání bývalého ředitele Dbalého a kvůli dceřiným firmám, přes které měly být vyváděny peníze. Nejenže ale dceřiné společnosti i rok po nástupu současného ředitele Ivana Olivy stále existují, navíc nové vedení uzavřelo kontrakty s řadou externích poradců. Dvěma největšími smluvními partnery jsou společnosti CIS a Filamenta, kterým za půl roku zaplatila nemocnice více než 2,5 milionu korun.

Z přehledu práce firmy Filamenta vyplývá, že kromě účasti na poradách si nechávala platit například za dopisy policii, pro ministra zdravotnictví , či za podklady pro poslanecké interpelace. Nemocnice Na Homolce přitom má zhruba stovku vlastních administrativních zaměstnanců. Stejně tak si Filamenta účtovala vypracování odpovědí na dotazy novinářů či přípravu podkladů pro natáčení, přestože má nemocnice vlastní tiskové oddělení.

Velmi ostře se proto na adresu vedení Homolky vyjádřil senátor a advokát Václav Láska: „Takové jednání mi přijde nelogické, nehospodárné. Myslím si, že je to i za hranicí trestního práva,“ uvedl.

Nad najímáním externích firem se pozastavují také poslanci jak z opozičních, tak i z vládních stran. Bývalý ministr zdravotnictví z TOP 09 Leoš Heger považuje poradenské smlouvy za „předmět vysokého rizika“, zatímco poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka míní, že práci, kterou externí firmy pro nemocnici vykonávají, by měla Homolka „řešit z vlastní zdrojů“.

Mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Vápeníková však upozornila, že smlouvy s oběma společnostmi již neplatí. „Byly ukončeny dohodou k 30. 4. 2015,“ upřesnila. Ředitel Ivan Oliva již dříve uvedl, že jsou kroky vedení „v naprostém souladu se zadáním, které má naplnit“. Kontrakty se přesto zabývá i policie. Zatím ale nikoho neobvinila.

Ministerstvo zdravotnictví na nedávné využívání smluvních firem na práce, pro které má nemocnice své vlastní zaměstnance, nereagovalo. Od ředitele Olivy nadále očekává zrušení dceřiných firem a finanční stabilizaci Homolky. „Jakékoli kroky, které vedou k tomu zadání ministerstva jsou v jeho kompetenci,“ poznamenala mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Kauzy bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého týkající se digitalizace a nákupu lexelova gama nože už má na stole soud. Jednání patrně nařídí na konec tohoto nebo počátek příštího roku.