S externími náboráři pojišťoven by měl být od září úplný konec

Už v minulém roce se zdravotní pojišťovny dohodly s ministerstvem zdravotnictví, že nebudou využívat služeb externích firem kvůli náborům klientů. Lidé se totiž setkávali s podvodným jednáním. Striktní zákaz takových praktik teď přináší takzvaná transparenční novela, která vymezuje i pokuty.

Nová pravidla pro zdravotní pojišťovny vstupují v platnost v září. Klienty už nebudou moct získávat prostřednictvím jiných firem. „Pokuty mohou být poměrně vysoké, až do pěti milionů korun,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL).

Uzákonění by mělo vymýtit i možné poslední projevy nucených náborů. Ve velkém vymizely po dohodě s resortem zdravotnictví. Náboráři totiž používali neférové praktiky. Vydávali se třeba za inspektory, kteří mají ověřit platnost průkazu pojišťovny. Jeden stvrzující podpis pak mohl vést ke změně pojišťovny.

Kabátek: Na hraně využití peněz je i rozsáhlejší reklama

„Pro klienta je důležité, aby měl možnost přejít k jiné pojišťovně, když se sám rozhodne, a nikoliv, když ho někdo napadne na ulici,“ prohlásil ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček. Klienty druhých pojišťoven tak mohou získávat ještě pomocí reklamy. „Domnívám se, že i rozsáhlejší mediální kampaně jsou na hraně využití peněz, které jsou veřejné,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Novela, která začíná platit právě 1. září, ponechává možnost přejít k jiné pojišťovně jen jednou za rok, nově ale zavádí dva možné termíny – od ledna nebo od července. Boj o deset milionů pojištěnců je tak aktuální teď. Kdo chce pojišťovnu změnit a nestihl to v červnu, má nově šanci až do konce září.

Události ČT: Se zářím přijdou nová pravidla pro zdravotní pojišťovny (zdroj: ČT24)

Důležité je zjistit, jestli mají lékaři smlouvu s pojišťovnou

Pokud už se člověk rozhodne vyměnit svou zdravotní pojišťovnu, měl by si zjistit několik věcí. „Určitě je dobré zaměřit se na to, jestli vaše zdravotnické zařízení má s pojišťovnou smlouvu. Dále je dobré podívat se na preventivní programy, zda vám vyhovují,“ uvedl právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál.

Pro pojišťovny zavádí novela ještě jednu novinku. Povinně musí zveřejňovat všechny smlouvy s nemocnicemi i ambulancemi. V opačném případě kontrakty nebudou platit.