Se splátkovým kalendářem jsou Klokánky blíž dotaci od krajů

Fond ohrožených dětí už nemá vůči Pražské správě sociálního zabezpečení dluhy. Správa totiž fondu povolila splátkový kalendář na dvacetimilionový dluh. Pro fond to znamená potvrzení o bezdlužnosti, které schází už jen od finančního úřadu. Pak se Klokánky dostanou k dotacím na provoz, které zadržují kraje.

Kraje přidělily Klokánkům na letošní rok sice 29,5 milionu korun, kvůli dluhům ale Fondu ohrožených dětí zatím vyplatily jen devět milionů. Aby se fond dostal i ke zbylým dvaceti milionům, musel získat potvrzení o bezdlužnosti u několika institucí státní správy, jako jsou sociální zabezpečení a finanční úřad.

V prvním případu už provozovatel Klokánků uspěl. U sociální správy dosáhl fond na splátkový kalendář. „Kdyby splátkový kalendář nebyl schválen, tak by situace byla velmi složitá, až kritická,“ řekl předseda fondu Jan Vaněk.

Správa sociálního zabezpečení rozhodovala, zda povolí dluh 20,77 milionu korun splácet postupně. Nakonec schválila dvoumilionové měsíční splátky na dva roky.

Nyní ještě uhradí fond dluh 7,91 milionu korun finančnímu úřadu. V pátek se pak fond chystá požádat kraje o vyplacení zadržovaných dotací. „Záleží na jednotlivých krajích, ale obecně si myslím, že by dotace měly být vyplaceny do třiceti dnů,“ řekl Vaněk. Dluhy fondu vůči jiným subjektům při žádostech o dotaci nehrají roli.

Vaněk: Splátkový kalendář odvrátil exekuci (zdroj: ČT24)

Počty Klokánků se sníží

Fond ohrožených dětí kvůli finančním problémům žádal vládu ještě o další, mimořádnou dvacetimilionovou dotaci, ale neuspěl. Kvůli dluhům se fond chystá snížit počet svých zařízení.

Na počátku roku fungovalo 28 Klokánků a na konci roku jich podle plánů bude o osm méně. Děti by se měly většinou přesunout do jiných Klokánků, a to i s tetami, které se o ně starají. Z pěti azylových domů zůstanou tři, dva převezme jiný provozovatel. Z 23 poboček zachová provoz sedm či osm.

Vydáno pod