Soud se začne Rittigem a Oleo Chemical zabývat v listopadu

Skupina deseti lidí včetně Ivo Rittiga podle vyšetřovatelů vyvedla z petrochemické firmy Oleo Chemical téměř 20 milionů korun. Žaloba se také týká podezření na krácení daně a praní špinavých peněz. Pro jednoho z obžalovaných navrhuje žalobce uznání pozice spolupracujícího obviněného. Případ začne městský soud řešit v listopadu.

Soud zatím nařídil pro hlavní líčení sedmnáct termínů jednání, které jsou naplánovány na tři týdny v listopadu a prosinci a jeden týden na konci ledna.

Žalobce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze podal soudu obžalobu počátkem června. Obvinění se podle vyšetřovatelů dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Škodu způsobenou firmě spočítal žalobce na téměř dvacet milionů korun, škodu způsobenou státu krácením daně na více než tři a půl milionu korun a množství „vypraných“ peněz mělo být přes třináct milionů.

Obžaloba se kromě Ivo Rittiga týká také zakladatelů firmy Oleo Chemical Michala Urbánka a Kamila Jirounka, Rittigova obchodního partnera Petera Kmetě, Rittigových právníků Karolíny Babákové a Davida Michala z advokátní kanceláře MSB Legal, jednatele firmy Peskim nabízející účetnictví Petra Michala, šéfa výroby v Oleo Chemical Radomíra Kučery a Jany Šádkové z firmy Oil Technologies.

Spolupráce s vyšetřovateli

Obviněným je rovněž finanční odborník Jaroslav Kubiska, který ale žádá o statut spolupracujícího obviněného. Soud však žádost nemusí uznat. Když ale přihlédne k jeho přiznání, mohlo by to Kubiskovi vynést mírnější trest. Kubiska dříve spravoval Rittigovy účty. Jeho výpověď údajně rozkrývá, jak skupina kolem Rittiga vyváděla peníze přes účty v cizině. Obhájci ostatních obviněných to zpochybňují. 

Rittigova advokátka Katarína Kožiaková Oboňová dříve řekla, že obžalobu považuje za předčasnou a bez důvodu. Chybí podle ní ještě další důkazy. Kubiskova výpověď prý neobsahuje žádná fakta směřující k Rittigovi.