Vyhazov pro exšéfa věznic platí, Pelikán jeho stížnost neuznal

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán zamítl rozklad bývalého šéfa vězeňské služby Petra Dohnala, který podal proti svému sesazení. Jeho odvolání by tak mělo platit. Dohnal nicméně považuje postup ministerstva za nezákonný a nejspíš se ještě obrátí na správní soud. Jeden soud už musel rozhodovat o tom, že se má Pelikán Dohnalovým rozkladem vůbec zabývat.

Čtrnáct měsíců po svém odvolání se Petr Dohnal dozvěděl, jestli byl jeho konec ve funkci šéfa vězeňské služby nezákonný. Čekal spravedlnost, ale jeho představy se nenaplnily. Od současného ministra spravedlnosti se dozvěděl, že byl krok bývalé ministryně v pořádku a jeho odvolání tudíž platí. „Potvrdil jsem dřívější rozhodnutí ministryně Válkové. Zároveň jsem rozhodl, že se zařazuje do takzvané zálohy,“ uvedl Pelikán (nestr. za ANO). Nicméně podle Dohnala připustil, že ne vše na odvolání bylo šťastné.

Válková odůvodňovala Dohnalovo sesazení ztrátou důvěry a údajnými problémy v hospodaření. Řízení o rozkladu, který Dohnal podal, následně přerušila do doby, než Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prošetří podezření o údajné předražené zakázce z Dohnalovy éry. Dohnal mluvil o tom, že se asi rok nacházel v právním vakuu. Byl v pozici ředitele ale bez přístupu do úřadu. Rozhodnutí ministryně Válkové kritizovala hlavně opozice. „Vy jste ho nejen poškodila, vy jste ho urazilA,“ uvedl na adresu ministryně Válkové Daniel Korte (TOP 09). Válková si ale stojí za tím, že jednala správně.

Dohnal považuje postup ministerstva za nezákonný (zdroj: ČT24)

Po ministrovi by věc mohl řešit správní soud

Ministr spravedlnosti nyní přezkoumával, jestli tak učinila po právu. Dohnal by nicméně chtěl negativní stanovisko zvrátit u soudu. „Nejlepší variantou bude podat správní žalobu,“ uvedl. Na jeden soud se obracel už dřív kvůli tomu, že rozklad dlouhou dobu ležel na ministerstvu bez vyřízení právě kvůli šetření GIBS. V polovině května pak stanovil Pelikánovi třicetidenní lhůtu na vyřízení. Českým soudům může trvat asi rok, než by o další žalobě Petra Dohnala rozhodly.

Pokud by se Dohnalovi podařilo zvrátit své odvolání, v čele vězeňské služby by mohli fakticky stanout dva generální ředitelé. Ministr spravedlnosti připouští, že soud může Dohnala do funkce vrátit, proto o této možnosti jednal i se současným šéfem věznic Pavlem Ondráškem. „Slíbil, že v případě, že by správní soud rozhodl, že vrací pana Dohnala do funkce, tak odstoupí,“ uvedl Pelikán.

Do vedení vězeňské služby poslalo zhruba před měsícem ministerstvo spravedlnosti rovněž kontrolu. Závažná pochybení nicméně nezjistila.