Češi patří v recyklování PET lahví mezi šampiony

Brno - Počet recyklovaných PET lahví každoročně roste. V recyklaci plastových obalů jsou Češi dokonce na čtvrtém místě v Evropě. Dvě třetiny tohoto odpadu, který je jinak v přírodě téměř nerozložitelný, se navíc znovu zužitkují. Z PET lahví se vyrábí třeba dětské pleny, oblečení nebo koberečky do aut.

Místo do koše do žlutého kontejneru. Pravidlo, kterým se při nakládání s PET lahvemi Češi řídí víc než mnohé jiné národy v Evropě. Vyprázdnění PET lahve totiž nemusí znamenat její definitivní konec, ale naopak nový začátek. 

„Plasty jsou pro nás velmi výhodná surovina, protože cena za jednu tunu plastu je až pětkrát vyšší než za papír,“ uvedla vedoucí obchodního oddělení SAKO Brno Jana Švestková. I proto v jejich brněnské spalovně loni skončilo 1600 tun vytříděných plastů určených k dalšímu prodeji. 

Šlo dokonce o dvojnásobek oproti roku 2008. V recyklaci obalů jsou Češi v Evropě na 4. místě. Téměř 70 procent všech použitých PET lahví pošlou na recyklaci. 

Josef Hejl popisuje recyklaci PET lahví (zdroj: ČT24)

Při ní se z plastových lahví stanou drobné hobliny. „V první fázi probíhá dotřídění PET lahví, abychom dosáhli požadované kvality. Pak je takzvané mokré drcení za skrápění vodou, následně se plasty podrtí, oddělí se etikety a víčka. Nakonec rozdrcené části pokračují na výstup. Následně slouží už jako výstupní drť pro další průmyslové použití,“ popsal znovuzrození plastového materiálu ředitel společnosti Petka CZ Josef Hejl. Jejich provozem projde 550 tun PET lahví měsíčně. 

Parametry pro recyklát jsou přísné, kvalitou musí dosahovat vlastností původního materiálu. Tuto drť pak nejrůznější výrobci mění zase v hotové výrobky. Z PET lahví nakonec vzniknou třeba dětské pleny nebo fleecové bundy. 

Místo recyklace dobrodružství 

Albert Fikáček z Brna má místo recyklace s PET lahvemi jiné plány. Staví z nich loď, se kterou chce v září přeplout Středozemní moře. „Potřebujeme tři tisíce PET lahví. Tady jich mám 1200, další dva tisíce jsou na základních školách. Děti se opravdu snažily a za měsíc nasbíraly většinu toho, co potřebuju, teď to jen svézt do Brna,“ řekl Fikáček. 

Z PET lahví teď vzniká katamrán o rozměrech 6x6 metrů, který by měl čtyři lidi uvézt ze severní Itálie přes Korsiku a Sardinii až do Alžírska. „Je to cesta dlouhá 1600 kilometrů,“ těší se dobrodruh.

Vydáno pod