Ženy s leukémií mohou mít zdravé dítě

Ženy s leukémií se již nemusí bát otěhotnět. Díky novým lékům mohou porodit zdravé dítě. Dříve nebylo těhotenství u žen s leukémií možné. Naději na rodinu tak získaly i mladé ženy, které nemoc stále častěji postihuje.

„Léčba leukémie je sice už od zhruba přelomu tisíciletí vysoce účinná, ale pro dítě je stále velmi toxická. Těhotenství tak bylo vždy vnímáno jako velké riziko pro dítě i matku,“ řekla Hana Klamová, přednostka klinického úseku Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT). Svůj léčebný program zahájil ústav v roce 2004 a od té doby se jeho pacientkám narodilo již třináct dětí a dvě další pacientky jsou těhotné.

„Nejstarší takto narozené dítě teď v červenci oslavilo 11. narozeniny,“ dodala Klamová a zároveň přiznala, že na počátku měla velké obavy. Celé těhotenství podle ní probíhá v rizikovém režimu, ve kterém pacientky musí docházet na časté kontroly. Pracovníci ústavu také spolupracují s gynekology a porodníky. Všechny děti narozené díky nové léčbě jsou zdravé.

Po vzoru Británie

První žena, která rizikové těhotenství v ÚHKT prodělala, byla Veronika Novotná. Ta krátce po otěhotnění zjistila, že má leukémii. Těhotenství však u ní proběhlo v pořádku a dnes má jedenáctiletou dceru Dominiku a pětiletou Jasmínu. „Když je člověk nemocný, celou rodinu to dost zatíží, ale děti nám vrátily zpět harmonii. Jsem za to vděčná nejen lékařům, ale také všem blízkým, kteří se za nás celou tu dobu modlili,“ řekla Novotná.

Metodu zavedl ÚHKT na základě zkušeností londýnské profesorky Jane Apperleyové, která již dovedla řadu žen s leukémií k úspěšnému porodu. Přístup k nemocným je podle přednostky Klamové zcela individuální. Léky nemoc na čas potlačí, a pokud to krevní testy potvrdí, může žena otěhotnět a porodit zdravé dítě. Leukémie dědičná není.

Ročně je leukémie zjištěna u 150 až 200 pacientů. V České republice žije s touto nemocí přibližně tisíc lidí. Zatímco před třiceti lety přežívalo jen 20 procent nemocných, dnes je to 85 procent.