Ministerstvo chce obchodníky s léky připravit o miliardy korun

Praha – Omezením reexportů léků a cenovou regulací chce ministerstvo zdravotnictví ušetřit kolem šesti miliard korun. Má k tomu vést cenová regulace a také přísnější dohled nad reexporty léků. Z Česka jsou každoročně reexportovány přípravky v hodnotě 3,6 miliardy korun, podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) se několikrát stalo, že kvůli výhodnému vývozu relativně levných léků do zahraničí potom přípravky v Česku chyběly.

Reexport léků je pro obchodníky zajímavý proto, že se v Česku prodávají léky levněji než v mnoha dalších evropských zemích, stačí je proto odvést do Německa a výhodný obchod je hotov. Ministerstvo přiznává, že reexport je v souladu s pravidlem volného pohybu zboží a služeb v Evropské unii, ale občas způsobuje, že se dotyčný léčivý přípravek kvůli reexportům vyprodá. Podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby byl kvůli reexportům v minulosti neodstatek léků na vysoký krevní tlak či na ředění krve.

„Ministerstvo zdravotnictví v uplynulých dvou letech muselo třikrát sáhnout k tomu, že zakázalo možnost reexportu léčivého přípravku z ČR,“ upozornil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Dodal však, že podle stávající právní úpravy není žádná sankce pro obchodníky, kteří zákaz poruší. Lubomír Chudoba uvedl, že reexport provádějí distributoři léčiv, přípravky nenakupují v lékárnách.

Nepovolený reexport vyjde na 20 milionů nebo zákaz činnosti

Pohled na reexporty má proto zcela změnit novela zákona o lécích, podle které nebude možné některé přípravky reexportovat bez souhlasu ministerstva, o který bude muset exportér požádat. „Pokud tak neučiní, hrozí sankce až 20 milionů korun, respektive je možnost uložit zákaz činnosti až na dobu dvou let,“ upozornil ministr.

Seznam léků stanoví ministerstvo společně se Státní úřadem pro kontrolu léčiv. Podle Němečka půjde o přípravky, které „budou nenahraditelné, jejich nedostatek bude mít přímý dopad na veřejné zdraví a už v minulosti byl tento léčivý přípravek předmětem omezení distribuce mimo Českou republiku“.

Česká lékárnická komora sice návrh ministerstva zdravotnictví vítá, ale s výhradami. Lékárníci jsou přesvědčeni, že hrozí, že úředníci s možnostmi, které dostanou, nebudou nakládat správně. „My se obáváme, že pokud to nebude dobře nastavené a flexibilně vyhodnocované, budeme se do potíží dostávat opakovaně,“ upozornil předseda komory Lubomír Chudoba. Rozhodující podle něj bude podoba vyhlášek.

Od cenové regulace si ministertvo slibuje až šestimiliardovou úsporu

Stanovení úhrady a ceny zdravotnického prostředku se bude srovnávat podle nejnižší referenční hodnoty v zemích EU. Minimálně každých pět let by se měly uskutečnit revize cen a úhrad, zdravotní pojišťovny by mohly vyjednávat s výrobci o dalších slevách. „Systém bude trvale zajišťovat tlak tak, abychom neplatili více, než musíme,“ uvedl ministr. Předpokládá, že vyhláška by roztřídila zdravotnické prostředky až na několik stovek skupin podle jejich přesného určení, jako je tomu už teď u léků. V každé skupině by měl pacient zajištěn plně hrazený zdravotnický prostředek. Změna by měla přinést úsporu čtyř až šesti miliard.

Zatímco novela, která se týká reexportů, by měla být hotová v srpnu a Svatopluk Němeček očekává její schválení v parlamentu tak, aby mohla platit od počátku příštího roku, u novely ke zdravotnickým prostředkům očekává trnitější cestu. Vláda by ji měla dostat v září, v parlamentu by ale mohla narazit, ministr míní, že délka jejího schvalování bude souviset s tím, „jak se bude dařit lobbistům“.