Směny pozemků bez prostředníka urychlí dostavbu R6, slibuje Ťok

Praha - Ministerstvo dopravy chce urychlit směny pozemků pod plánovanými komunikacemi. Náhradní parcely místo peněz žádají majitelé především v trase plánované rychlostní silnice R6. Její výstavba by se v příštím roce měla rozšířit o další tři úseky, na nichž je v současnosti vykoupeno zhruba 80 procent pozemků. Někteří starostové obcí jsou však po letech průtahů skeptičtí.

Majitelé pozemků v místech plánované výstavby rychlostních silnic či dálnic někdy nemají zájem státu prostory odprodat. Často se jedná o zemědělce či lesníky, kteří nechtějí jednorázový zisk, ale majetek.

„Jeden z problémů, který jsme identifikovali, je malá pružnost státu, pokud jde o možnost směn pozemků,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Stát podle něj nemá dobře zpracovanou metodiku postupu, na výměnách se totiž kromě Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) musí podílet i Státní pozemkový úřad či Lesy ČR.

Ministerstvo dopravy chce celý proces zefektivnit. „Převedení pozemků přímo novému majiteli bez prostředníka by bylo rychlejší a jednotlivé složky státní správy by si nemusely zbytečně přeposílat peníze,“ vysvětluje ministr dopravy Dan Ťok (nestraník za ANO). „Bylo řečeno, že se na tom intenzivně pracuje, ale žádný termín bohužel nepadl,“ podotknul po jednání premiéra, ministra dopravy a ŘSD se starosty obcí starosta Řevničova Jiří Petráček.

Jeho obec průtahy při směnách pozemků výrazně trpí. Náhradní parcely požadují vlastníci především v trase plánované rychlostní silnice R6. Ta je ve dvou úsecích mezi Prahou a Novým Strašecím na Rakovnicku, respektive mezi Karlovými Vary a Chebem čtyřproudá, jinde však řidiči na cestě z Prahy do Karlových Varů k hranicím s Německem musí vzít zavděk standardní komunikací 1. třídy. Karlovarská silnice je jednou z nejvytěžovanějších komunikací v České republice s hustou kamionovou dopravou.

Provoz na silnici I/6
Zdroj: ČT24

A právě na ní Řevničov leží. „Každá z obcí, kterou protíná Karlovarská, je rozdělena na dvě části, jenom jejich spojení je katastrofa. Přejít silnici v dopravní špičce je v podstatě nemožné i na řádně vyznačeném přechodu,“ popisuje Petráček život v obcích na jedné z nejnebezpečnějších silnic 1. třídy v Česku.

Nové úseky? Uvěřím, až přijedou stroje, říká starosta

V současnosti je na R6 ve výstavbě úsek mezi Lubencem na Lounsku a Bošovem, který by měl být podle harmonogramu ŘSD dokončen letos v říjnu. „Příští rok by měly být zahájena výstavba tří nových úseků na rychlostní komunikaci R6,“ slíbil premiér. V současnosti stát vlastní 80 procent pozemků na plánované trase tří úseků, probíhají poslední jednání o získání zbylých parcel.

„Jedinou garancí, kterou jsme dostali, byl slib. Za léta, kdy se snažíme urychlit přípravu a pomoci s ní, jsme pesimističtí. Uvěřím, až přijedou stavební stroje,“ komentuje prohlášení premiéra Petráček.

Termín dokončení celé R6 je v tuto chvíli stanoven až na rok 2029. Ministerstvo se snaží dostavbu urychlit i vypsáním výběrového řízení na zhotovitele staveb ještě před výkupem pozemků. Vítěz soutěže by tak mohl být znám už letos nebo na začátku příštího roku. Zároveň se pracuje i na vydání stavebních povolení, dodal Ťok.

Rychlostní komunikace R6

  • Trasa: Praha - Karlovy Vary - Cheb - hranice s Německem
  • Z plánovaných 167 km je zatím v provozu 72 km.
  • Čtyři kilometry jsou ve stavbě, 78 km v přípravě.
  • Plánovaný termín dokončení je dle harmonogramu ŘSD stanoven na rok 2029.
Dostavba R6 se nezpozdí, slibují premiér a ministr dopravy (zdroj: ČT24)