Extrémní počasí v Česku: Rekordních 37 stupňů ve Strážnici, nastupují bouřky

V tuzemsku pokračuje vlna veder - opět padaly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v jihomoravské Strážnici - 37 stupňů. Nyní se už místy objevují bouřky. Nejsilnější z nich zřejmě zasáhnou Moravu a Slezsko. Doprovázet je mohou přívalové srážky, krupobití a nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině, informoval meteorolog ČT Pavel Karas. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dál varuje i před vznikem požárů.

Teplotní rekordy

  • Moravskoslezský kraj: Na Karvinsku 35,1 stupňů
  • Jihočeský kraj: V Táboře 34,6 stupňů
  • Kraj Vysočina: V Dukovanech 34,9 stupně
  • Jihomoravský kraj: Ve Strážnici 37 stupňů
  • Olomoucký kraj: V Přerově 34,7 stupňů
  • Středočeský kraj: V Chotusicích 33,7 stupňů
  • Praha: V Libuši 34,6 stupňů
  • Zlínský kraj: Ve Starém městě 35,1 stupňů

V Česku třetím dnem padaly teplotní rekordy. Překonány byly na 47 stanicích s delší měřicí tradicí. Kvůli možnému přehřátí a dehydrataci organismu meteorologové doporučují omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Lidé by měli více pít neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu. 

Počasí v Česku
Zdroj: Počasí ČT/Petr Mazanec‎

Během odpoledne a večera přechází přes Česko studená fronta. Meteorologové očekávají výskyt silných bouřek, které mohou ojediněle doprovázet nárazy větru kolem 90 km/h a přívalový déšť. Pravděpodobnost velmi silných bouřek je nejvyšší později odpoledne a večer ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku.   

Lidé by měli zajistit okna

V oblastech zasažených přívalovými srážkami meteorologové očekávají rychlý odtok vody ze svahů a rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt. Voda místy může zatopit sklepy a podemlít silnice. Kvůli větru by lidé měli zajistit okna a upevnit zahradní nábytek či slunečníky. Pozor by si měli dávat i na pád uvolněných předmětů a ulomených větví.   

Bouřky v Česku
Zdroj: Počasí ČT/Vlasta Zlámalová

Bouřky budou ale spíše místního charakteru, zejména na jihovýchodě Čech tak nadále hrozí vznik požárů.

Už včera za sebou silný vítr provázený prudkým deštěm zanechal polámané stromy i poničené domy. V Pardubickém kraji měli nejvíc práce hasiči v Lanškrouně. Kromě toho, že uklízeli stromy ze silnic, pomáhali také u rodinného domu, na kterém vítr otočil třetinu plechové střechy.

Vedra a silné bouřky zasáhly střední i jižní Evropu

Rekordní horko následované mohutnými bouřkami postihlo celou střední Evropu. V Rakousku, Polsku a na Slovensku na mnoha místech padaly teplotní rekordy. Jen během soboty odvezli slovenští záchranáři do nemocnic více než 100 lidí kvůli kolapsu z veder. V polské obci Szczutowo v Mazovském vojvodství museli záchranáři evakuovat 750 lidí ze stanového kempu poté, co v něm bouře polámala stromy a poničila stany i auta.

Vlna veder dál sužuje také jih Evropy, teploty nad 35 stupňů Celsia nadále panují ve Španělsku, Řecku, Itálii i v některých státech na Balkánu. V Římě tento týden teploty dosahovaly až 39 stupňů Celsia. Kromě italské metropole vyhlásily úřady varování před horkem v dalších 23 italských velkoměstech od Milána na severu až po Neapol na jihu.

V Itálii a Řecku působí komplikace také desítky lesních požárů. Na Apeninském poloostrově jich jen za sobotu vypuklo přes 160. Nejpostiženější jsou regiony Kampánie, Toskánsko a Apulie.

A jak bude v Česku příští týden? Podle meteorologů se o pár stupňů ochladí, teploty se ale stále budou pohybovat kolem třicítky:

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod