Rozepře mezi katolíky. Halík podpořil Prague Pride, Duka je proti

Akademická farnost při kostele Nejsvětějšího Salvátora, v jejímž čele stojí Tomáš Halík, se zapojí do letošní Prague Pride. Ve svých prostorech bude hostit dvě akce věnované tématice homosexuality a náboženství. Informuje o tom dnešní Právo. Halíkův záměr kritizuje kardinál Dominik Duka, převážná část účastníků celého festivalu podle něj nejsou věřící lidé.

Duhový pochod Prague Pride v metropoli proběhne v sobotu 15. srpna, související akce probíhají po celý týden a dvě z nich hostí i Halíkova akademická farnost. Tři dny před pochodem pořádá ve spolupráci se spolkem věřících gayů a leseb Logos besedu s americkou jeptiškou Jeannine Garmickovou na téma „Šikana v církvi a mimo ni“. O den později nabídne projekci polského snímku „Ve jménu…“, který pojednává o homosexuálním katolickém knězi.

Záměr Halíkovy farnosti ovšem kritizuje pražský arcibiskup Dominik Duka. „Není šťastné, když se tato problematika v církvi otevírá právě v souvislosti s tzv. pochodem hrdosti, protože převážná část účastníků nejsou věřící a není jejich záměrem řešit vztah k církvi,“ napsal Duka v tiskovém prohlášení. „Nedomnívám se, že by v naší zemi byli lidé s touto sexuální orientací diskriminováni. Zdůrazňování jakési výjimečnosti a prosazování zájmů, které jsou v příkrém rozporu s učením katolické církve, nejsou na místě.“

Publicista: Ve skutečnosti Duka zaujal střední pozici

Sám Halík ještě před čtyřmi lety o pochodech Pride hovořil jako o „ohňostroji nevkusu a obscenity“, na adresu lidí s homosexuální orientací se vyjadřoval smířlivě. „Seč jsem mohl, snažil jsem se, aby pro ně a jejich nemalé problémy byl ve společnosti a hlavně v církvi a křesťanských kruzích větší prostor vstřícnějšího pochopení,“ napsal před časem pro Lidové noviny. Obdobně hovoří i Duka („Tento stav si nezvolili, a proto mají být přijímáni 's úctou, soucitem a jemnocitem'“), zároveň ale zdůrazňuje, že „že katechismus připomíná, že homosexuální jednání je vnitřně nezřízené a nemůže být schvalováno“.

„Kdyby kardinál Duka chtěl, mohl by pořádání takové akce v každém kostele zakázat. Protože se mu to z nějakého důvodu nelíbí, dal to najevo. Ve skutečnosti zaujal 'mezipozici', což mu pro změnu vytýkají ultrakonzervativní katolíci,“ uvádí sociolog a publicista Jan Jandourek s tím, že proti akci pro homosexuální menšiny nic nemluví; Starý i Nový zákon totiž odmítají v souvislosti s nákloností osob stejného pohlaví nezřízenost – ale ne vztah jako takový. „Někdo může být křesťan, katolík i homosexuál a může se legitimně odvolat na to, že v tradici není žádná opora, proč by mu toto jednání měl někdo zakazovat,“ dodává Jandourek.

Publicista: Bible odsuzuje nezřízenost, ne homosexualitu (zdroj: ČT24)