Advokáti s vazbami na bývalé vedení už s DPP spolupracovat nebudou

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) končí spolupráci s advokáty s vazbami na bývalé vedení. Podle primátorky Adriany Krnáčové tak firma reaguje mimo jiné na informace České televize, že pro ni ještě nedávno pracoval právník Vít Plichta, původně pocházející z dvorní advokátní kanceláře lobbisty Ivo Rittiga Šachta & Partners (dnes MSB Legal). Kvůli problematickým vztahům z minulosti také vedení města do podniku poslalo auditory.

„Probíhá audit stávajících historických smluvních vztahů a přistupuje se k novému způsobu výběru poradců,“ potvrdila České televizi Krnáčová. Sám Plichta, který pro podnik pracoval i více než rok po obvinění Rittiga a exředitele Martina Dvořáka, přitom od DPP zakázky přímo nezískal - na práci pro podnik si ho najímala advokátní kancelář Brož, Sedlatý. „Vzbuzuje to celou řadu otázek, jestli tam nepřetrvávají nějaké vazby a nějaké vztahy, závazky vůči někomu,“ poznamenává k tomu ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.

Takzvané substituce, kdy na zakázce - jako v případě advokáta Plichty - pracuje také někdo jiný,než ten, kdo ji vyhrál, podle primátorky končí. Dopravní podnik snížil i počet zakázek, na nichž pracovala advokátní kancelář Brož, Sedlatý. Kromě vazeb na exředitele Dvořáka v minulosti média informovala o společné cestě spolumajitele kanceláře advokáta Jiřího Brože s lobbistou Janouškem na golf do Dubaje. „Nejsme způsobilí jakýmkoliv způsobem ovlivnit přípravu či dělení zakázek na dopravním podniku, jelikož se jedná o vícestupňový interní proces,“ sdělil Brož České televizi.

Vedení hlavního města poslalo do DPP auditory (zdroj: ČT24)

Kromě právních služeb se v těchto týdnech magistrát zaměřil i na další úseky, jako je IT nebo bezpečnost. I když podle radního Petra Dolínka (ČSSD) jsou zřejmě nálezy interního auditu velmi závažné, obvinění dosud padlo jen kvůli předraženým jízdenkám MHD. Tuto kauzu vyšetřují policisté přes dva roky a případ skončí u soudu nejdříve za rok - vše závisí na právní pomoci ze zahraničí.