Třicítky z Česka vyprovodí bouřky. Sílu už ukázaly na Zlínsku

Po horoucích dnech zastihlo Českou republiku v průběhu týdne lehké ochlazení. Poslední den pracovního týdne byl však opět ve znamení tropických třicítek, ačkoli zejména východ země zasáhly i vydatné deště. V sobotu lze očekávat deštivé osvěžení i na dalších místech – na jihu a jihovýchodě republiky bouřky, od neděle příjemné teploty okolo 23 stupňů.

Teploty se během dne pohybovaly většinou kolem 30 stupňů Celsia, maximum očekávali meteorologové na jihovýchodě Česka se 33 stupni. Právě tento region ale také jako první zasáhly bouřky. Hasiči museli zasahovat odpoledne a večer na Vsetínsku a později na Zlínsku. Padaly stromy a dešťová voda tekla do sklepů. „V obci Huslenky došlo k pádu stromu na koleje. Do odstranění stromu byl provoz vlaků na trati zastaven,“ uvedl mluvčí hasičů Libor Netopil.

V sobotu přijdou bouřky

V sobotu se dá očekávat mírné svlažení vyprahlé země i v dalších regionech, od západu bude přicházet déšť, který se postupně přesune přes celé území Česka. Místy se objeví bouřky doprovázené přívalovými dešti, nárazovým větrem a kroupami. Očekávat se dají nejprve v kraji Vysočina, po poledni i v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V těchto krajích v sobotu platí výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami.

V neděli bude chladněji než v minulých dnech

Neděle bude ovšem opět bez srážek, obloha jasná či polojasná, nicméně teploty příjemné - 21 až 25 stupňů Celsia. Sucho bude s největší pravděpodobností pokračovat i v příštím týdnu s výjimkou občasných přeháněk. Denní teploty by se však neměly pohybovat nad 25 stupni Celsia.

Téměř v celé České republice dále platí a bude platit výstraha před nebezpečím vzniku požárů, je třeba dbát zvýšené opatrnosti při zacházení s otevřeným ohněm, obzvlášť v přírodě. „Co se stane, když je horko, sucho, fouká silnější vítr a špatně se manipuluje s ohněm, můžeme vidět na severu Albánie. Hoří tam pole a borové lesy, hasiči stále nemají situaci pod kontrolou, do toho teploty dosahují až ke 40 stupňům,“ říká meteoroložka.

Požáry v Albánii
Zdroj: ČT24