Zeman: Armáda může poslat až 1500 vojáků hlídat hranice

Prezident Miloš Zeman ocenil nasazení policie při pohybu uprchlíků po českém území a podpořil i zájem opatření zesílit. V rozhovoru pro server Blesk.cz dále uvedl, že armáda je schopna poslat na hranice asi 1500 vojáků. Odvolal se na informace, které mu na společném setkání poskytl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

V polovině června česká policie kvůli migraci uprchlíků z Asie a Afriky do Evropy zesílila kontroly a odhalených migrantů stále přibývá. Mezi zadrženými jsou zejména občané Sýrie, následují Iráčané a Afghánci. Většina lidí se do ČR dostává z Řecka přes Maďarsko a Rakousko a téměř všichni uvádějí jako svůj cíl Německo. O zpřísnění kontroly hranic by mohla vláda jednat podle ministra vnitra Milana Chovance 20. srpna.

Odpovědnost za uprchlickou vlnu mají podle Zemana režimy, které „svými hloupými akcemi toto vyvolaly“. Nejde podle něj pouze o USA, je mezi nimi řada členských zemí EU. Zeman také podpořil ochranu vnějších hranic Evropské unie a činnost tzv. modrých přileb OSN, které by cíleně likvidovaly výcvikové základny teroristů.

„Když se vám to nelíbí, běžte pryč“

Zeman dále vzkázal uprchlíkům na českém území, že je do ČR nikdo nezval. Uprchlíci podle něj musí respektovat pravidla této země. „Když se vám to nelíbí, běžte pryč,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz. Prezident tím mířil zejména na uprchlíky z Blízkého východu a Afriky. Lze podle něj očekávat i příliv ukrajinských imigrantů, kteří „na rozdíl od těch islámských mají daleko větší schopnost asimilace“.

Možná to někdo bude považovat za apel na nejnižší lidské pudy, ale je to stejný postoj, jako mají Maďaři, když staví plot proti Srbsku, jako mají Američané, kteří postavili plot na hranicích s Mexikem,“ připodobnil Zeman.
Miloš Zeman

Prezident přitom zastává názor, že migrantům lze nejlépe pomoci na jejich území.

Kapacity pro uprchlíky se budou navyšovat

Česká republika v neděli navýšila kapacitu zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem na 700 míst. Během neděle tam policie přesune více než 100 uprchlíků, které policie zadržela v posledních dnech. Ve čtvrtek a v pátek uprchlíci v Bělé protestovali. "Požadují okamžité propuštění, odchod do Německa, navrácení mobilních telefonů a peněz. A to odporuje českému právnímu řádu," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Ministr vnitra Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý při své páteční návštěvě zařízení uvedli, že kvůli zvýšené ochraně areálu vedení policie stáhne do Bělé jednotky z několika krajů. Měla by vznikat také nová zařízení pro uprchlíky, do konce roku by pro ně mělo být v ČR vytvořeno 1200 míst. Areál v Bělé slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země.

Ministerstvo vnitra očekává, že v příštím roce přijde do Česka 5000 až 7000 nelegálních migrantů. Letos jich má být kolem 3500. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos podle odhadů dorazilo do Evropy 150 tisíc migrantů, většina z nich do Itálie a Řecka. Ve Středozemním moři pak od letošního ledna přišlo o život 1900 uprchlíků, což je dvojnásobné množství než za stejné období v loňském roce.

Drtivá většina běženců se na náročnou a nebezpečnou cestu do Evropy vydala podle OSN kvůli válkám, násilnostem a útlaku ve své vlasti. Velká část běženců pochází ze Sýrie, která je dlouhodobě sužována válkou a útlakem Islámského státu.

Armáda je podle prezidenta připravena hlídat hranice (zdroj: ČT24)