Obětaví příbuzní šetří státu peníze, zákon na domácí péči ale nemyslí

Pokud leží těžce nemocný v nemocnici, pojišťovna ze zákona hradní veškerou péči. Když se ale příbuzní rozhodnou pečovat o nemocného doma, zákon přesně neurčuje, kdo a za jakých podmínek by měl proplácet pomůcky, léky nebo neustálou péči. S podobným problémem se už pět let potýkají i rodiče Matěje Kociána z Brna, který po banální operaci upadl do kómatu.

Osmiletý Matěj Kocián upadl v roce 2010 po operaci mandlí do takzvaného bdělého kómatu. Sám se nenají ani neobleče, svět kolem sebe ale vnímá. „Rozhodli jsme se, že se o něho budeme starat doma. Za těch pět let už víme, že mu domácí péče svědčí a je pro něho mnohem přínosnější, než kdyby byl v nemocnici," myslí si Matějův otec Vít Kocián.

Matějův dětský pokoj je vyzdobený obrázky a hračkami, ale taky plný léků a přístrojů. „Doma jsme zbudovali vlastní jednotku intenzivní péče. Je tu monitor životních funkcí, postel, která Matějovi vyhovuje a je lékařská, odsávačka, kyslík, kdyby nastaly nějaké komplikace," popsal otec.

Malý Matěj je od narození pojištěný u Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Ta za jeho léčbu z veřejného zdravotního pojištění dosud zaplatila zhruba 7,3 milionu korun. Peníze šly hlavně zdravotnickým zařízením, kde byl Matěj například nějakou dobu hospitalizován. Rodičům, kteří o syna pečují doma, ale pojišťovna řadu věcí neproplácí. Podle pojišťovny to není jejich vina. „Zákon nám jasně říká a taxativně vyjmenovává, co smíme platit a co nesmíme platit," uvedla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.

Problém je v legislativě, která s domácí péčí příliš nepočítá. A to navzdory tomu, že příbuzní, kteří o nemocného pečují doma, často šetří státu peníze, které by jinak prostřednictvím pojišťoven putovaly do nemocnic. Rodiče malého Matěje mají znalecký posudek, podle kterého zdravotní pojišťovně ušetřili za pět let, co se o syna starají doma, zhruba 13 milionů korun. Kdyby Matěje nechali ležet na JIP, stála by péče o něj denně přes devět tisíc korun.

Bez potvrzení sponzoři nebudou

Sami rodiče zatím museli na nutnou péči a pomůcky pro Matěje sehnat přes tři miliony korun. Většinou pomáhají dárci. Jenže letos v červnu Kociánovi narazili na další problém: pokud chtějí žádat sponzory o příspěvek na pomůcky, potřebují od pojišťovny potvrzení, že jim danou pomůcku zatím neproplatila. A to letos nedostali.

„Bohužel pojišťovna nám stále asi 22 položek nepotvrdila," uvedl Vít Kocián. Na papíře z pojišťovny totiž stojí, že za určitých podmínek pomůcky lze proplácet. Navzdory tomu, že Matějův případ to není. Sponzor nakonec udělal výjimku a spokojil se s čestným prohlášením rodičů. Problém v legislativě ale zůstává.

Nejasným zákonem se teď zabývá ministerstvo zdravotnictví, které chystá novelu. “Tuto oblast by nová legislativa chtěla vyjasnit tak, aby vše sloužilo ve prospěch péče o klienta. Aby se pacient neocital v pasti, kdy neví, kdo mu za co může zaplatit," ujistila mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.