Američané dovezli kapitulaci veliteli milionové německé armády

Cyklus Jaro 45 tentokrát oceňuje úsilí nadšenců, díky kterým si lze historicky věrně připomínat klíčové válečné akce. Patří k nim i boys z Klubu 16. obrněné divize, kteří udržují ve skvělé kondici historickou vojenskou techniku, díky níž mohla i po 70 letech ožít Mise Velichovky. Při této méně známé vojenské akci se téměř nestřílelo, ale zachránila mnoho životů. Šlo o doručení bezpodmínečné německé kapitulace polnímu maršálu Ferdinandu Schörnerovi, veliteli německé skupiny armád Střed, která v té době čítala skoro milion vojáků.

7. května přiletěl do Plzně plukovník Meyer-Detring, který měl jako zmocněnec fanatickému nacistickému maršálovi kapitulaci doručit. Ten v tu dobu pobýval v Lázních Velichovky a velení wehrmachtu s ním nemělo žádný kontakt. Hrozilo, že se bude se svými vojáky bránit za každou cenu a i po konci války dojde ke zbytečnému krveprolití v boji s ruskými jednotkami.

Kolonu tehdy tvořilo pět vozů Ford M8, tři Jeepy, dvě štábní limuzíny, rozhlasový a sanitní vůz. "Příběh americké mise z Plzně přes Prahu 7. a 8. května až do východočeských Velichovek je unikátní akce. Takový průnik desítek až stovek kilometrů na nepřátelské území, byť už fronta byla rozložená a ochota Němců bránit se nebyla velká," přibližuje vojenský historik Jindřich Marek.

Podle jeho slov celá akce příkladně dokládá, jak snadné by pro Američany bylo osvobodit Prahu, kterou zmítalo Pražské povstání, kdyby s tím Sověti souhlasili. "Vyjeli ve 21:40 a za dvě hodiny byli ve středu Prahy. Kdyby tedy z Plzně vyrazila tanková brigáda, dopadlo by to prakticky časově stejně," podotýká. O půlnoci se vozy zastavily krátce v Praze, kvůli barikádám musely po městě komplikovaně kličkovat. Druhý den dopoledne ale už vjížděli do Lázní Velichovky.

Se Schörnerem se spojili, ten se při jednání s pověřeným plukovníkem Meyerem-Detringem a jeho americkým doprovodem vymlouval, že povstalci mu brání ve spojení s vojáky skupiny armád Střed. Sám ale nakonec raději, než by se vydal do zajetí sovětských vojáků, své vojáky zanechal jejich osudu a uprchl do Rakouska. Při zpáteční cestě pak kolonu zasypali nadšení lidé v Hradci Králové pivem a dalšími dobrotami. "Vojáci byli třeba přivítáni husou, kterou upekly místní jeptišky," poznamenává Radek Syka z Klubu 16. obrněné divize.