Většina lidí souhlasí s odvody i vojnou, říká Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) představil průzkum, který si ministerstvo nechalo vyhotovit v souvislosti s přípravou novely branného zákona. Podle něj by s obnovením základní vojenské služby souhlasilo přes 60 procent lidí, většina respondentů souhlasila i se zavedením plošných odvodů. Proti plošným odvodům se postavil sněmovní výbor pro obranu, ministr tedy svou preferenci upravil na odvody selektivní. Stropnický věří, že se nyní ve sněmovně podaří najít alternativní řešení. Tím by mohly být dobrovolné odvody spojené s povinným vojenským výcvikem.

Na otázku, zda by lidé souhlasili s obnovením základní vojenské služby, pozitivně odpovědělo podle Stropnického 64 procent respondentů. „To by možná laik nečekal, ani možná leckterý profesionál,“ komentoval zjištění průzkumu ministr.

S pravidelnými povinnými odvody souhlasily pak dvě třetiny, přiblížil šéf resortu obrany. Vysoké procento lidí podpořilo dobrovolné odvody žen, s nimiž by podle průzkumu souhlasilo 79 procent mužů a 93 procent žen. 

Dobrovolnost beru, říká souhlasně ministr

Česká armáda musí podle ministra obrany Martina Stropnického reagovat na mezinárodní bezpečnostní situaci. Vláda původně schválila návrh zahrnující povinné odvody, po projednání ve sněmovním výboru od toho ale ministerstvo ustoupí.

„Já myslím, že jistá forma řekněme dobrovolnosti by mohla být řešením,“ uvedl ministr, podle kterého půjde do sněmovny k projednávání přepracovaná forma návrhu. Ve sněmovně očekává dramatickou debatu. Pokud princip dobrovolnosti sněmovnou projde, zůstává podle něj otázkou, jak by lidé zareagovali. Průzkum mu ale dává důvod k optimismu.

Stropnický: Většina lidí podporuje i základní vojenskou službu (zdroj: ČT24)