Začátek prázdnin ve znamení slunce a příjemných teplot

Teploty se s příchodem prázdnin budou pohupovat kolem příjemných třiadvaceti stupňů Celsia, rtuť teploměru se lehce dotkne pětadvacítky. V následujících dnech sice začne přibývat oblačnost především na západě Čech, od neděle má ale opět ustupovat.

„Podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu, která zatím sahá až do 19. července, by měly být následující dny a týdny spíše průměrné. Maximální teploty by se tedy měly pohybovat kolem 24 stupňů, nedá se ale vyloučit, že budeme opět zaznamenávat výkyvy,“ říká meteorolog ČT Pavel Borovička. Dodává, že v některých dnech mohou přijít i tropické třicítky. Srážkově by pak začátek července měl být také průměrný.

Dosud nejtepleji bylo ve dnech od 22. června do 19. července před pěti lety, kdy se průměrná teplota dostala na 21,4 stupně Celsia. Nejchladněji pak bylo v roce 1978 - v průměru 13,9 stupně.

Ve Španělsku vedra, v USA ještě větší

Pro ty, kdo se začátkem prázdnin vyrážejí k moři na jih, může být důležitá předpověď v letoviscích, která nejvyšší teploty přisuzuje Pyrenejskému poloostrovu. Ve Španělsku a na Mallorce očekávají meteorologové jasno a teploty kolem 33 stupňů. Postupně se dokonce budou zvedat přes 35 stupňů až ke 39. „Směrem na východ už to budou teploty slabě přes třicítku, můžou se vyskytovat přeháňky i bouřky. Nejvíce jich očekáváme v oblasti Egejského moře a také ve východním Středomoří,“ přibližuje Borovička.

Meteorolog Borovička: Prázdniny začnou lehce přes dvacítky (zdroj: ČT24)

Upozorňuje všechny, kdo vyrážejí do Spojených států amerických, že by měli počítat s vysokými teplotami především na západě země. Týkají se ale i některých států na severu, kde se teploty pohybují kolem čtyřicítky, a mají se dokonce ještě zvyšovat. Na východě USA zas panují silné bouřky.

Vydáno pod