Šincl viní Babiše kvůli zákonu o hazardu. Lidovci volají po uklidnění

Spor mezi sociálnědemokratickým poslancem Ladislavem Šinclem a ministrem financí Andrejem Babišem už se netýká jen pojišťovnictví. Šincl v úterý šéfa hnutí ANO obvinil z toho, že po schůzce s majitelem Synotu o rok odložil platnost zákona o hazardních hrách – a připravil tím stát o miliony. Babiš toto tvrzení odmítá. Třetí koaliční partner KDU-ČSL po setkání vedení strany oznámil, že navrhne stažení sporného zákona o pojišťovnictví ze sněmovny. Doufá tak v uklidnění sporu mezi ČSSD a ANO. Premiér Bohuslav Sobotka to považuje za přijatelnou možnost.

Návrh zákona o hazardu představilo ministerstvo financí na konci loňského roku. Letos v březnu ale oznámilo, že pravděpodobně nezačne platit od ledna 2016, ale zřejmě o rok později. Důvodem je podle úřadu posouzení zákona Evropskou komisí a výběrové řízení na monitorovací systém. Podle poslance Šincla však skutečným důvodem měla být Babišova vstřícnost senátorovi a majiteli Synotu Ivo Valentovi.

„Rozhodnutí vzniklo na základě schůzky Andreje Babiše a českého senátora s monackým občanstvím, který je zároveň majitelem jedné z největších tuzemských loterijních společností,“ napsal poslanec na webu své strany. „Ivo Valenta měl jistě silné argumenty, aby ministra přesvědčil, že stojí za to počkat. Ono vyčkávání je nicméně zvláštní, když kvůli šedé hazardní zóně stát přichází na daních o tři miliony korun každý den.“

Babiš dnes tvrzení důrazně odmítl: „Je to nesmysl. S panem Valentou jsem o hazardu nejednal, jednal s ním náměstek Ondřej Závodský. Šincl nadále lže a pokračuje v kampani, aby zakryl své lobbistické zájmy.“ Šincl se proti výroku šéfa ANO ohradil. Informace o schůzce Babiše se zástupci hazardního průmyslu včetně Valenty získal prý z jednoho ze zpravodajských serverů. „Co bylo obsahem setkání, nevíme, ale v kasinu bych si na to rozhodně nevsadil. Faktem totiž je, že krátce po této schůzce došlo k odložení plánovaného přijetí zákona o rok. Za další chvíli poté k razantnímu změkčení zákona v zájmu tvrdého hazardu,“ napsal Šincl.

Odklad zákona kritizovaly i iniciativy

Odklad platnosti připravovaného zákona o hazardu a související legislativy o jeden rok se nelíbí ani aktivistům a některým loterijním firmám. Organizace Transparency International a Občané proti hazardu také v květnu kritizovaly údajné ústupky Babiše hazardní lobby při přípravě nového loterijního zákona.

Ladislav Šincl
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Šincl má s Babišem spory od minulého týdne. Tvrdí, že Babiš jeho a jeho rodinu obvinil při diskusi o zákonu o pojišťovnictví z korupce a zastrašoval ho. Babiš to odmítá, prý jen četl citace z tisku o Šinclovi, aby ukázal nedůvěryhodnost vládního poslance. Sporem se nejspíš bude zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor, většina jeho členů se kloní k tomu, že by se měl ministr financí omluvit.

V rámci hazardu loni Češi prosázeli 138,1 miliardy korun, což bylo meziročně o 11,4 procenta více. Více než dvě pětiny (42,5 procenta) z toho vhodili do videoloterijních automatů.

Ministerstvo financí si od nového zákona o hazardu slibuje výrazné snížení počtu hracích automatů a hazardu jako celku. Návrh zákona omezuje počet automatů na určitém území, zakazuje automaty v restauracích a barech a některým lidem neumožňuje na nich hrát. Hlídat to má speciální monitorovací systém. Ministerstvo financí chce také výrazně zvýšit zdanění firem provozujících tyto přístroje a zdvojnásobit poplatek za jejich umístění. Daňové odvody by se měly zvýšit plošně všem, sazby by byly odlišné.

Lidovci navrhnou stažení zákona o pojišťovnictví

Konflikt mezi Babišem a Šinclem vznikl kvůli projednávání návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Šincl nejprve kritizoval měnící se postoj ministerstva, Babiš pak na středečním neveřejném jednání k zákonu o pojišťovnictví podle Šincla zmínil majetkové poměry jeho rodiny a zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem.

Bělobrádek: Situace v koalici by se měla uklidnit (zdroj: ČT24)

„Navrhnu, aby byl zákon stažen z jednání Poslanecké sněmovny, znovu ho projednala koalice a do sněmovny pak šel návrh, který bude komfortní pro dostatečnou většinu koaličních poslanců,“ prohlásil předseda lidovců Bělobrádek po mimořádné schůzce stranického vedení. Naznačil, že situace kolem sporu Babiš–Šincl jen dává vzniknout dalším a dalším vzájemným výpadům. „Myslíme si, že to ničemu neprospěje, a chceme celou věc uklidnit,“ dodal Bělobrádek.

Vydáno pod