Uctění hrdinů. Před třiasedmdesáti lety zemřeli muži, kteří zabili Heydricha

Stovky lidí, vojáků a válečných veteránů si u pražského chrámu sv. Cyrila a Metoděje připomněli výročí smrti sedmi československých parašutistů. V kryptě pravoslavného kostela padli před 73 lety. Byli mezi nimi i atentátníci, kteří zabili zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha - Jozef Gabčík a Jan Kubiš.

REPORTÁŽ: Pieta za muže, kteří zabili Heydricha (zdroj: ČT24)

Téměř hodinového ceremoniálu se zúčastnil i místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Při této příležitosti prohlásil, že by si Češi měli uvědomit, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí. „Je potřeba za ně bojovat a často i položit život. Schopnost oběti pro druhé, ať už je to schopnost obětovat se v rámci rodiny, nebo pro vlast, tak to je hodnota, která musí být neustále připomínána,“ uvedl. Mladí lidé jsou podle něj příslibem, že se památka na hrdinství udrží i nadále.

Památce parašutistů se přišel poklonit veterán zahraničního letectva Pavel Vranský: „I pro nás v letectvu byli vždy vzorem, protože jejich obětavost za tuto svobodu byla největší, která byla možná.“ Piety se zúčastnil také brigádní generál, veterán Jaroslav Klemeš, poslední žijící československý parašutista z těch, kteří seskočili na území protektorátu a prošli britským výcvikem. Většina zúčastněných vojáků měla červené barety, znamená to, že patřili k výsadkovým jednotkám, aktu se účastnili také průzkumníci, výsadkoví veteráni i příslušníci čestné stráže Armády ČR ve slavnostních uniformách.

Před třiasedmdesáti lety: Do protektorátu se parašutisté dostali těsně před silvestrem 1941. Atentát na Heydricha provedli 27. května 1942 (podrobněji zde). „Pro všech sedm mládenců byla nejkritičtější právě noc z 27. na 28. května, kdy nacisté během 24 hodin udělali grandiózní pátrací akci v celém protektorátě,“ dodává historik Marek; parašutisté se skrývali i ve světlících domů a po ochabnutí nacistického pátrání jim nabídla pomoc pravoslavná církev – skryli se v cyrilometodějském kostele.

Skryté parašutisty nacisté odhalili kvůli exilovému vojákovi a konfidentu gestapa Karlu Čurdovi. Smyčka okolo posledního útočiště parašutistů se stáhla po čtvrté hodině ráno. Nacisté zahájili palbu do oken kostela a zároveň vtrhli do chrámové lodě. Tam narazili na první odpor; na ochozu bojoval Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Následovala přestřelka, při které parašutisté hodili tři bomby, stejné, jaké Kubiš použil při atentátu na Heydricha. Nakonec podlehli - Opálka a Bublík si poslední náboj nechali pro sebe, Kubiš vykrvácel.

Následoval boj o kryptu. Příslušníci gestapa do krypty vhazovali slzotvorné granáty, bombičky se slzným plynem, hasiči se prostor snažili zaplavovat vodou. Obránci odpovídali zápalnými lahvemi, žebříkem se snažili vystrčit hadice hasičů. Po sedmihodinovém odporu nakonec v bezvýchodné situaci ukončili život vlastní rukou. Zemřeli Jaroslav Švarc, Jan Hrubý a zbylí dva z trojice, která provedla atentát na Heydricha: Jozef Gabčík a Josef Valčík. Jejich poslední slova byla: „Jsme Češi, nikdy se nevzdáme.“

Dokument k výročí. Před 72 lety padli muži, kteří zabili Heydricha
Vydáno pod