Na státní pojištěnce by přidal už i Babiš, ale jen o 600 milionů

Stát příští rok zvýší platby zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce. Zatím sice není jasné o kolik. Ale i ministr financí Andrej Babiš (ANO), který zvýšení až dosud odmítal, obrátil a připustil navýšení. Navrhuje však částku 600 milionů korun, což je sedmkrát méně, než co žádají sociální demokraté. O východisku bude jednat koaliční rada.

Události: Babiš by pojištěncům přidal 600 milionů, ne 4 miliardy (zdroj: ČT24)

Zdravotním pojišťovnám by za státní pojištěnce mohlo v následujícím roce přijít o šest set milionů korun, ale nebo také čtyři miliardy víc. Na konečné sumě se musí domluvit koalice, dosud se Andrej Babiš (ANO) bránil uvolnění dalších financí. Posun tak je už to, že ministr financí připustil, že je ochotný o zvýšení jednat, podporuje tu nižší z částek. „Náš návrh je jedno procento,“ uvedl Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) variantu považuje za nedostatečnou a dál podporuje návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) na zvýšení státních odvodů pojišťovnám o víc než čtyři miliardy. „Je to jediná možnost, jak stabilizovat zdravotnictví a najít peníze na platy pro lékaře a zdravotní sestry,“ prohlásil Sobotka.

Otázkou zůstává, jakou cestou se při vyjednávání vydá třetí koaliční strana KDU-ČSL. Jejich hlasy budou ve sporu mezi ČSSD a hnutím ANO o financování zdravotnictví klíčové. Němečkem navrhované zvýšení odvodů z 845 na 904 korun měsíčně ještě v květnu podporovali spolu se sociální demokracií. Nakonec by mohli usilovat o kompromis. „Možná, že se nebude jednat o čtyřech miliardách a že bude muset ministerstvo zdravotnictví trochu slevit,“ prohlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Spod nad schopností zdravotnictví hospodařit

Babiš se staví proti čtyřmiliardovému návrhu i proto, že podle něj má zdravotnictví rezervy z hlediska efektivnosti, hospodárnosti a transparentnosti. V tom se rovněž neshodne s ministrem zdravotnictví, který říká, že s ohledem na to, kolik dává země na zdravotnictví, tak ho máme levné, kvalitní a efektivní. „Řeči o tom, kolik u nás dáváme na zdravotnictví, jak je tady strašně moc peněz a jak jsme neefektivní, neobstojí ve srovnání s čísly,“ prohlásil Němeček.

Kolik stát platí za své pojištěnce
Zdroj: ČT24

Stát platí zdravotní pojištění za téměř šest milionů Čechů. Spadá sem přes 2,8 milionu důchodců, víc než dva miliony dětí a studentů nebo necelý půl milion nezaměstnaných. Letos za ně pošle zdravotním pojišťovnám přes 62 miliard korun, což je o osm a půl miliardy víc než před dvěma roky. Českým nemocnicím to mohlo pomoci vykrýt výpadek ze zrušených zdravotnických poplatků. Lékařská komora považuje navýšení plateb o čtyři miliardy za nutné, aby nedošlo k omezení dostupnosti péče. Prezident České lékařské komory hodnotí české zdravotnictví jako podfinancované. „Jakýkoli výpadek v příjmech bude znamenat problém a poškodí pacienty,“ uvedl Kubek. O konečné podobě plateb za státní pojištěnce by Sobotkův kabinet měl rozhodnout do konce června.

obrázek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod