Co se stane když…? S drogami za volantem to raději nezkoušejte

Praha – Nejezděte pod vlivem alkoholu nebo drog! Důrazné varování ukotvené i v zákoně pod přísnými sankcemi zná sice každý, ale může vyznívat poněkud akademicky. Z údajů, které zveřejňují policisté či organizace podporující bezpečnost provozu, přicházejí nyní s čísly ukazujícími počty nehod či reakční dobu. Co je mezi požitím alkoholu či jiné omamné látky a vězením za zabití proto leckdo neví.

TÉMA UDÁLOSTÍ: Jak působí drogy na řidiče (zdroj: ČT24)

„Co se stane, když…“ je jedna ze základních otázek lidstva. U dopravy se to pokusilo ministerstvo dopravy před lety zprostředkovat veřejnosti kampaní Nemyslíš, zaplatíš, téma omamných látek v ní ale bylo zastoupeno pouze okrajově. Nejdále šel klip s tématem alkoholu, který umožnil vžít se na zlomky sekund do kůže opilého řidiče. Naopak u marihuany se diváci ničeho podobného nedočkali.

Jak tedy působí drogy na řidiče? Záleží pochopitelně na konkrétní látce. V Česku velmi rozšířený pervitin vede řidiče k agresivní jízdě. „Je rychlý, je netrpělivý a agresivnější. Má menší schopnost tolerance vůči chybám ostatních řidičů, uspěchaný,“ shrnul přednosta Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice Michal Miovský.

Jízdu toho, kdo před nastartováním požije LSD, potom mohou trápit halucinace. „Například můžete vidět objekt, který tam vůbec není. Anebo můžete mít tak zásadní změnu, že to co vnímáte, neodpovídá realitě,“ popsal Michal Miovský. Je tak například možné, že takový řidič neodhadne, kterým směrem se stáčí silnice nebo její sklon.

Marihuana potom usnadňuje nerespektování pravidel provozu a může snadno napomoci nehodě tím, že řidič hodí hrozící nebezpečí za hlavu. „Užíváte si stav, například hodně silnou euforii. Ti ostatní? Já je neřeším, protože prostě jedu a je to náramně velká zábava. Vůbec neřeším důsledky, když vjedu z křižovatky nebo někde překřížím cestu,“ upozornil adiktolog.

Vedle přímého vlivu na řidičský výkon mají drogy také vliv na fyzický vzhled zdrogovaného řidiče. Ten je hlavním vodítkem pro dopravní policisty. „Jako policie máme manuál. Určuje vnější příznaky: neupravenost člověka, zanedbanost, výraz očí, nepřítomný pohled, zúžené zornice i v šeru, potácivá chůze, krůpěje potu,“ shrnula Lenka Seidelová z dopravního inspektorátu Praha-západ. Test policisté podle ní provádějí, když řidič splňuje alespoň jeden z uvedených znaků.

Podle ředitele Služby dopravní policie Tomáše Lercha za prvních pět měsíců roku dopravní policisté odhalili na 1500 řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem návykových látek. Nejčastějšími drogami byly marihuana, pervitin a extáze, následované kokainem a heroinem.