Potvrzeno policií: Na Stropnického dům zaútočili molotovem

V láhvích, které v neděli neznámý člověk hodil na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), byla podle chemické analýzy hořlavá směs. Vyplývá to z chemické analýzy. Policie proto případ vyšetřuje jako pokus o obecné ohrožení.

Zjištěný obsah láhve nebude policie s ohledem na vyšetřování blíže specifikovat. „Policisté došli k závěru, že v láhvích nebyla voda, neškodná kapalina, ale nějaká ropná směs – rozhodně to byla hořlavina,“ uvedl ministr obrany pro ČT24. Ministr vnitra Milan Chovanec řekl, že šlo o chemickou látku, která by začala hořet, pokud by se „takzvaný Molotovův koktejl spustil“.

Policisté současně zjišťují, kdo a proč láhve na pozemek hodil. „Cílem je zjistit, kdo za tím stojí, jeho motiv, jestli šlo o klukovinu, nebo to bylo něco vážnějšího. Podle toho se bude směřovat i další vyšetřování,“ podotkl Hulan. Případ vedle státní vyšetřuje i vojenská policie, Stropnickému byla zostřena ochrana.

K útoku na dům ministra obrany v Praze 6 Suchdole došlo v neděli, kdy na Stropnického pozemek kdosi hodil čtyři láhve s tekutinou. Tři z nich se rozbily. Podle informací Práva dopadly na terasu domu, nevybuchly však s plnou intenzitou, plameny se tak podařilo po několika minutách uhasit. Policejní mluvčí ale nevěděl, jestli láhve po dopadu začaly hořet. „Tuto informaci v tuto chvíli nemám,“ řekl Tomáš Hulan. Stropnický uvedl, že útok vzbudil jeho syna, jenž ale patrně situaci podcenil, když ráno nezatelefonoval a snažil se zbytky uklidit. Stropnický uvědomil vojenskou policii až večer potom, co se vrátil domů.

Stropnický: Útok mě utvrzuje v tom, že svou práci dělám dobře

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek už v pondělí informoval, že v době útoku nebyl ministr doma, někteří členové jeho rodiny ano. Nikomu se ale nic nestalo; podle ministra se útok jevil tak, že byl směřovaný na dětské pokoje. „Mám vztek, že to ohrožuje mou rodinu. Vadí mi, že má práce stresuje mé nejbližší okolí. Co se týče mé osoby, nechci dělat laciného hrdinu, ale k té práci to asi patří,“ prohlásil Stropnický. „Bohužel to nasvědčuje radikalizaci určitých názorových skupin, které stojí proti hodnotám, jež zastáváme. Pro mě to je vlastně potvrzení správnosti nastaveného kurzu ministerstva obrany, které vedu.“

Stropnický o útoku: „Určitě to nesouvisí s mým předchozím povoláním, protože za X let jsem nic takového nezažil. Nepochybně to souvisí s mou současnou funkcí, patrně jde o reakci na nějaké mé názory.“

Nejedná se o první případ nějaké formy útoku v souvislosti s členy současné vlády. Ministru financí a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi přišla na jeho domácí adresu na přelomu roku zásilka se smrtelnou dávkou jedu. A několik dní předtím na ministerstvo vnitra Milana Chovance obálka s kyanidem. Na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána pak na konci května vytáhl důchodce poplašnou pistoli.

Reportáž: Útok na dům ministra obrany (zdroj: ČT24)