Dvojitá svodidla zachraňují život hlavně motorkářům

Blansko - Na silnicích přibývá míst, kde jsou speciální dvojitá svodidla. Dopravní odborníci totiž tvrdí, že mohou zmírnit následky nehod, zvlášť v případě motorkářů. Při neštěstí zabraňuje spodní pružná lišta případnému nárazu těla do sloupku anebo jeho podklouznutí pod svodidly.

Události: Dvojitá svodidla zmírňují dopravní nehody (zdroj: ČT24)

V případech běžných svodidel nehody motorkářů často končí tragicky. Na řadu míst se tak stále častěji instalují dvojitá svodidla, jako třeba na silnici z Brna do Blanska v úseku u Svaté Kateřiny, kde od dob jejich instalace klesl počet nehod v daných úsecích, a pokud už se stala, měla menší následky poškození na zdraví.

V případě smyku, srážky nebo pádu narazí do svodidel a od pružné části se odrazí. „Jde o speciální distanční díl, který je schopný absorbovat kinetickou energii. Za pomoci spodní pásnice motorkář nemůže svodidlo podjet,“ vysvětlil Jakub Martičák, zástupce výrobce dvojitých svodidel.

Svodidla jsou navíc barevně lemovaná, což jezdci umožňuje vidět profil zatáčky a dopředu ho tak upozorní, jak je nebezpečná a co od ní čekat. Dvojitá svodidla už testují na Blanensku, Ústeckoorlicku a Bruntálsku.

Pokud se motorista dostane pod svodidla, nemá téměř šanci přežít
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Poslední květnový víkend patřil na českých silnicích k nejtragičtějším v letošním roce. Při sobotních a nedělních dopravních nehodách zahynulo podle policejních statistik osm lidí, dalších 18 osob se těžce zranilo. O život přišli o uplynulém víkendu mimo jiné tři motorkáři.

  • Od ledna do května 2015 zahynulo na motocyklu 16 řidičů, 2 jejich spolujezdci a 1 řidič mopedu.
  • V roce 2014 v témže časovém rozmezí zahynulo 20 motorkářů a 4 jejich spolucestující.
  • Ještě horší byl rok 2012, kdy za pět měsíců přišlo o život 26 řidičů a 2 spolucestující.

Přestože jde o bezpečný prvek, náraz ve velké rychlosti může skončit i tragicky. „Přesto je to náraz do pevné překážky, a určitě je to spojené s faktorem rychlosti, kdy je rozhodně na místě doporučit všem motorkářům, aby dodržovali pravidla silničního provozu,“ řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.