Pochod proti rakovině ochrání „soukromá URNA“

Praha – Agenti bezpečnostní agentury budou provázet sobotní pražský pochod proti rakovině prsu. Organizátoři jsou v Česku první, kdo k takovému kroku sáhl. Chtějí tak zmírnit obavy, které by mohli účastníci pochodu mít po teroristických útocích v Paříži nebo Tunisu.

Události: Pochod Prahou s protiteroristickou ochranou (zdroj: ČT24)

Přestože má soukromý bezpečnostní tým vybavení, které si napohled nezadá s policejní zásahovou jednotkou, na ulici bude na první pohled zřejmé, že to policisté nejsou. Zatímco neprůstřelné vesty mohou dávat na odiv, zbraně – poloautomatické samopaly a pistole – zůstanou ukryté. „Mohou být najati k ochraně veřejných akcí pouze za podmínek, kdy dodržují zákon o zbraních,“ zdůraznila Milena Bačková z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra. Jednou z podmínek je právě skryté nošení zbraní. Viditelně je mohou mít pouze policisté a vojáci.

Zákon také říká, kdy je možné zbraně použít: Pouze pro osobní ochranu anebo v případě krajní nouze. „Není možné, aby byli například jako odstřelovači policie na střechách, kryli perimetr,“ popsala Milena Bačkovská.

Ochránci pochodu proti rakovině prsu tak pravděpodobně stráví většinu času v autě. Organizátor akce Mikoláš Černý zdůraznil, že jde o preventivní opatření a že o žádné konkrétní hrozbě neví. „Kdyby se, nedej Bože, něco stalo, tak bych si nesmírně vyčítal, že jsem neudělal maximum,“ zdůvodnil najmutí ochranky. Kdyby ale účastíkům pochodu skutečně něco hrozilo, bude jejich ochrana podle ředitele bezpečnostní agentury Lumíra Němce v nejlepších rukou. „Jsou to lidé, kteří už přišli do styku s nepřítelem nebo nebezpečným pachatelem,“ charakterizoval své zaměstnance. Za sebou mají zkušenosti z elitních armádních a policejních jednotek.

Vydáno pod