Polské letadlo nevzlétlo, Hamáček na Sikorského čekal marně

Zbiroh – Setkání vedení Poslanecké sněmovny a polského Sejmu v západočeském Zbirohu polská strana v poslední chvíli zrušila. Delegaci včetně předsedy Sejmu Radoslawa Sikorského se totiž nepodařilo vzlétnout – letadlo mělo vážné technické potíže. Obě strany nyní hledají náhradní termín.

Česko-polské vztahy a spolupráce, další vývoj Visegrádské skupiny či situace na Ukrajině měly být tématy jednání vedení dolních komor českého a polského parlamentu. Ze zbirožského setkání ale kvůli poruše letadla nic není.

Podle polské televize TVN24 vládní embraer při pokusu o vzlet z varšavského vojenského letiště nenabral dostatečnou rychlost. Místopředseda Sejmu Jerzy Wenderlich televizi popsal, jak se letoun „rozjel do vysoké rychlosti, možná se i trochu odlepil“, poté ale začal prudce brzdit. Podle polského leteckého experta Michala Fiszera mohlo dojít k situaci, kdy pilotům zmizely z monitoru veškeré informace o rychlosti a výšce letadla. „Nebylo tedy bezpečné odlepit se od země,“ upřesnil v rozhovoru s TVN24. „Děkuji kapitánovi a posádce vládního letadla za profesionalitu a vicemaršálkům a delegaci za to, že si zachovali chladnou hlavu,“ reagoval na sociální síti předseda Sejmu Radoslaw Sikorski.

  • "To letadlo nemělo být v takovém stavu vůbec v provozu. Pokud bychom jím neletěli my, byl by to někdo jiný. Katastrofě jsme unikli jen o vlásek," řekl místopředseda Sejmu Jerzy Wenderlich.

Polsko už při jedné havárii ztratilo prezidenta a další výrazné osobnosti

Po incidentu – který dal vzpomenout například na tragédii letounu s hokejovým týmem v Rusku před čtyřmi lety, kde však piloti vzlet nepřerušili a havarovali – se již polský speciál o další vzlet nepokusil. Polsku je ještě blíž pět let stará havárie, při níž u Smolenska zahynul jak samotný prezident, tak představitelé politické elity. Z vládních letadel pak udělala katastrofa ostře sledované téma. Polské úřady tvrdí, že se poučily a že dělají pro bezpečnost vládních letů maximum.

Letečtí odborníci ale zcela přesvědčení nejsou, zvlášť proto, že Polsko po Smolensku rozpustilo armádní jednotku, která lety politiků zajišťovala. „Proč si pronajímáme vládní letadla? Na celém světě má přepravu VIP na starosti armáda, zvláštní jednotka, pro tento účel vyškolená a vybavená. Polsku ještě řada těchto standardů chybí,“ zmínil bezpečnostní expert Bartosz Glowacki. Vláda teď chce urychlit výcvik nové jednotky a nákup moderních letadel.

Události ČT: Polské vládní letadlo s vedením Sejmu se vyhnulo havárii (zdroj: ČT24)

Zákonodárci se setkají jindy

Zástupci zákonodárných sborů se tak budou muset sejít v náhradním termínu, o kterém nyní předseda sněmovny a maršálek Sejmu Jan Hamáček a Radoslaw Sikorski jednají, uvedl tiskový tajemník předsedy Poslanecké sněmovny Jan Nováček.

Oba předsedové se shodli, že by další pokus o společné jednání měl proběhnout ještě před polskými volbami. Ty se uskuteční v říjnu.