Host do domu, Bůh do domu? Brzy začnou chodit i kontroloři kotlů

Praha – Až do kamen budou moci proniknout úředníci při kontrole, co se v nich spaluje, prosadí-li ministerstvo životního prostředí připravovanou novelu zákona o ochraně ovzduší. Chce tím zlepšit prostředí – z něj v posledních letech ubývá škodlivin jenom pomalu. Největší rezervy vidí úřad u lokálních topenišť a také v dopravě, kde ale mají pomoci již schválené nízkoemisní zóny.

Události: MŽP chce zpřísnit kontroly, čím lidé topí (zdroj: ČT24)

Právo, které mají pouze policisté, a to jen v určitých případech, chce dát ministerstvo životního prostředí inspektorům, kteří zjišťují, co se spaluje v domácích topeništích. Pokud ministerstvo prosadí novelu zákona o ochraně ovzduší, budou moci úředníci vstoupit do domu a jít se podívat až ke kotli. Tomu, kdo by kontrolu poslal pryč, by hrozila vysoká pokuta. Na ustanovení se proto již snáší opoziční kritika. „Je především v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která říká, že obydlí je nedotknutelné,“ zdůraznil poslanec ODS Jan Zahradník.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) však zdůraznil, že nepůjde o žádnou šikanu. Kdo neotevře, může sice dostat pokutu, ale to bude vše. „Určitě mu tam nevpadne zásahová jednotka s beranidlem a nevyrazí mu dveře,“ uvedl.

Především ale nebude možné, aby úředník vstoupil k někomu domů z náhlého popudu. Inspekce budou mít několik fází, ta první by měla být obdobná jako dnes – pochůzka po ulici a kontrola barvy kouře z komína podle barevné stupnice. Prohlídka by měla být možná pouze, když ani po opakovaných stížnostech nedojde k nápravě. S úředníkem by měl přijít i odborník a odebrat vzorky.

Stupnice barvy kouře
Zdroj: ČT24

Právě zdlouhavost procesu se ale na druhé straně nelíbí Markétě Ubíkové, ředitelce organizace Čisté nebe, která se zabývá stavem a znečišťováním ovzduší na Ostravsku. „Nebude to zcela účinný nástroj, protože podmínky, aby tam mohla vstoupit kontrola, jsou nastavené tak přísně, že to nebude fungovat,“ míní Markéta Ubíková.

Ministerstvo ale v přípravě novely pokračuje. K projednání ve vládě by měla být připravena do léta. Vedle přísnějších kontrol domácích topenišť chce také pokračovat v poskytování dotací na výměnu kotlů. Stát na ni dá devět miliard.