Nouzová antikoncepce? Lékárník už nebude kontrolovat věk

Praha – Většina pilulek takzvané nouzové antikoncepce se začala v lékárnách prodávat bez omezení. Doteď musely ženy při koupi poslední záchrany po nechráněném pohlavním styku předkládat průkaz, aby lékárník ověřil jejich věk. Ten je od nynějška pouze poučí o způsobu užití a možných rizicích. Ale právě lékárníkům se absence dohledu nelíbí – bojí se, že ženy přestanou tuto možnost vnímat jako nouzovou.

Jenom v loňském roce si Češky koupily přes 66 tisíc těchto přípravků. Typy pilulek se liší, jeden zastavuje ovulaci, druhý vyvolá menstruaci. Ale cíl je stále stejný, a to zabránit nechtěnému otěhotnění. Čím dříve si žena pilulku vezme, tím je výsledek jistější. A i z tohoto důvodu jsou dnes pilulky nouzové antikoncepce přístupnější.

  • V Česku je nouzová antikoncepce dostupná od roku 2000 a do lékáren bylo podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv dosud dodáno přes 690 000 balení. Pravidelnou hormonální antikoncepcí se chrání až 1,3 milionu žen.

Taková volnost, kdy si může tabletky koupit v podstatě kdokoliv, se ale nelíbí lékárnické komoře. „Ten výdej byl spojený s určitou procedurou - s rozhovorem a s následnou edukací, vzděláním té pacientky. A následnou evidencí toho, že si ten preparát z lékárny odnáší, protože ten preparát není určen k opakovanému užití,“ uvedl Michal Hojný, viceprezident České lékárnické komory a také vedoucí lékárník v Ústavní lékárně IKEM.

Nouzovou antikoncepci lze koupit už i bez občanky (zdroj: ČT24)

Státní ústav pro kontrolu léčiv si ale myslí něco jiného. „Ústav se domnívá, že v příbalové informaci jsou veškeré atributy bezpečného používání těchto léčivých přípravků naprosto naplněny a popsány,“ dodává jeho ředitel Zdeněk Blahuta.

Lékárníci tak už nevyplňují s ženami dotazník a ani nemusí ověřovat jejich věk, co ale zůstává, je důkladné poučení. Stále totiž platí, že by se tato pilulka měla užít maximálně čtyřikrát do roka. Riziková je pro ženy s onemocněním oběhového systému, žilní trombózou a vysokým tlakem. Vedlejším účinkem je nepravidelnost menstruačního cyklu, silnější krvácení či špinění mimo menstruaci, mohou také být bolesti břicha, nevolnost, zvracení či vyrážka. Ženy by nouzovou pilulku rozhodně neměly zaměňovat s běžnou antikoncepcí.

Nouzová antikoncepce není potratová pilulka

Nouzová antikoncepce slouží jako poslední záchrana po nechráněném pohlavním styku. Čím dříve se pilulka užije, tím lépe. Ideální je, aby první dávka byla podána co nejdříve po styku. Jako hraniční doba se u přípravků uvádí 72 hodin, někdy až 120 hodin. Ženám kojícím a se závažným poškozením jater se použití nedoporučuje.

Potratová pilulka, která se na českém trhu objevila loni v červnu, je ale něco jiného. Podávat ji může pouze odborný lékař v nemocnici. Žena nejprve dostane účinnou látku mifepristonum, která zamezí výživě těhotenské tkáně včetně embrya. Zůstane jednu hodinu pod přímým dohledem lékaře, kdyby ji postihlo zvracení či alergická reakce. Za 36 až 48 hodin navštíví lékaře znovu, dostane účinnou látku misoprostolum, která zajistí vypuzení těhotenské tkáně z těla. Za 14 až 21 dní absolvuje povinně závěrečnou kontrolu u lékaře.