Stropnický obměnil vedení obrany, vyzbrojování povede Koštoval

Ministr obrany Martin Stropnický provedl několikanásobnou změnu ve vedení resortu; dosavadní náměstek pro obranné strategie Daniel Koštoval bude nově zodpovídat za vyzbrojování a akvizice, jeho dřívější pozici zaujme Jakub Landovský. Do čela Vojenské policie potom podle Stropnického plánu nastupuje Pavel Kříž.

Angažmá Pavla Kříže, který doteď působil jako náčelník právní služby vojenských policistů, v čele samotné Vojenské policie v minulosti kritizoval tehdejší náčelník generálního štábu Petr Pavel i část poslanců. Vystudovaný právník totiž držel v armádě hodnost podplukovníka, která na velení Vojenské policie nebyla dostatečně vysoká – a Stropnického plán odporoval kariérnímu řádu armády.

Pavlův nástupce v čele generálního štábu Josef Bečvář ale už tak radikální není. „Na mě působí jako důstojník, který je erudovaný, který je schopen vést Vojenskou policii,“ řekl na začátku května Bečvář. 

  • "Kdybych si nevěřil, tak jsem do této funkce nenastupoval. Samozřejmě, že to rozhodně nepodceňuji, nedomnívám se, že to bude procházka růžovým sadem. Nicméně věřím tomu, že uspěji," uvedl nový šéf Vojenské policie Pavel Kříž

„Doktor Pavel Kříž se nástupem do funkce stává automaticky plukovníkem. Vzhledem k okolnostem, které provázely jmenování, si dovolím poznamenat, že na tuto hodnost má plný nárok z titulu své dosavadní praxe,“ konstatoval dnes Stropnický. Kříž k Vojenské policii nastoupil před devíti lety, během služby absolvoval školu americké vojenské prokuratury (JAG) ve Virginii a zúčastnil se mise v Afghánistánu. „Šlo mi o to, aby v čele Vojenské policie stál člověk, který se zaměří na vyšetřování případné hospodářské kriminality nebo nezákonností souvisejících s akvizičním procesem,“ dodal ministr.

Nový šéf vyzbrojování? Koštoval

Výraznými změnami potom prochází vedení resortu. Dosavadní politický náměstek ministra obrany Jakub Landovský (ČSSD) se stal náměstkem sekce obranné strategie. Vystřídal tak Daniela Koštovala, který nově povede jako náměstek sekci pro vyzbrojování a akvizice. „Pracoval jako první náměstek ministra Picka. Je to jeden z mála lidí, kteří mají vhled do vojenské zbrojní problematiky, a zároveň je člověkem koncepčním,“ prohlásil na Koštovalovu adresu Stropnický.

Obměnu na ministerstvu vyvolal odchod šéfa vyzbrojování Jiřího Borovce, který na vlastní žádost skončil na konci května. Úřad na jeho místo vypsal výběrové řízení, Stropnický se ale nakonec rozhodl místo obsadit Koštovalem. Bude mít nově na starosti nákupy ministerstva, jen letos mají být vypsány zakázky za několik miliard korun. Armáda si tak v příštích letech pořídí třeba více než 60 obrněnců nebo radary, nakupovat se bude i munice. Letectvo by mělo koupit nové víceúčelové vrtulníky, mluví se také o potřebě dalších transportních letadel.

Změny na ministerstvu obrany
Zdroj: ČT24

„Je to docela zemětřesení,“ komentoval výměnu Borovce Koštovalem Jan Gazdík z Aktuálně.cz. „Se stejným backgroundem uváděl ministr do funkce pana Borovce – jako zkušeného, erudovaného člověk, který je špičkový manažer. Co je mi známo, tak jeho rezignace překvapila i ministra. Buď to panu náměstkovi přerostlo přes hlavu a on úkol nezvládl, anebo dostal - což se nevylučuje – výhodnější nabídku.“

Protože od 1. července začne platit služební zákon, budou se muset Koštoval i Landovský zúčastnit nové soutěže, která bude na pozici náměstků vyhlášena.

Vydáno pod