Premiér zahajuje výběr nového ministra, i když Chládek zatím zůstává

Praha – Nejméně do poloviny týdne se na ministerstvu školství nic nezmění, protože prezident republiky chce nejprve mluvit s ministrem Marcelem Chládkem (ČSSD), než rozhodne o premiérově návrhu na jeho odvolání. Přesto sílí spekulace, kdo Chládka v ministerském křesle nahradí. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) zatím k jednání pozval prorektora Univerzity Karlovy či ředitelku Ústavu experimentální medicíny UK. Během týdne bude s nimi a dalšími kandidáty jednat o obsazení dosavadního Chládkova křesla.

Prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech, bývalá senátorka Alena Gajdůšková či senátorka a neurovědkyně Eva Syková jsou mezi těmi, které premiér Sobotka pozval k jednání, kdo by se mohl stát novým ministrem školství. Další lidé, o kterých se spekuluje, premiér naopak nepozval – například poslance Vlastu Bohdalovou a Jiřího Zemánka či ministrova náměstka Petra Hulinského.

Ministr má být důrazný, ale také uklidnit situaci na úřadě

Podle Tomáše Feřteka ze sdružení EDUin bude mít nový ministr za úkol získat pro školství více peněz, ale současně uklidnit vnitřní poměry na ministerstvu. „Je důležité, aby ten člověk byl nekonfliktní, zvyklý vyjednávat a schopný dosahovat reálných výsledků,“ shrnul Tomáš Feřtek, podle kterého je úřad po působení Marcela Chládka „personálně v bídné situaci“. Mezi jmény, o kterých se hovoří, přitom jenom stěží hledá vhodného kandidáta. „K respektovanějším patří Stanislav Štech z Univerzity Karlovy. U ostatních si nejsem jistý, zda to je silná osobnost, která by byla schopna něco pozitivního změnit,“ nastínil a současně varoval před „povýšením“ Petra Hulinského.

Velmi neutrálně se k výběru nového ministra staví rektor Univerzity Karlovy a předseda České konference rektorů Tomáš Zima. Sice označil možnost, že by se ministrem stal současný prorektor univerzity Stanislav Štech za „ideální stav“, dokáže si představit spolupráci s kýmkoli s kandidátů. „S žádným z těch jmen nemáme problém,“ zdůraznil rektor Zima. Klíčové podle něj je, aby nový ministr dotáhl do konce schvalování vysokoškolského zákona. Za další prioritu v resortu potom Tomáš Zima považuje stejně jako Tomáš Feřtek peníze. „Věc, která je velmi kritická, je příprava rozpočtu pro rok 2016. Pan premiér přislíbil, že rozpočet pro vysoké školy by měl být na úrovni letošního roku, to znamená měl by tam být objem prostředků stejný,“ uvedl Tomáš Zima. Dodal, že je také potřeba dále pracovat s evropským Operačním programem Výzkum, věda a vzdělávání (OP3V).

Chládek je stále ministrem, prezident ho zatím neodvolal

Hledání nového ministra probíhá přesto, že ten stávající stále je ve funkci. Prezident Miloš Zeman totiž v neděli oznámil, že páteční premiérův návrh na odvolání Marcela Chládka nepřijme, dokud si s ministrem nepromluví. To se ale stane nejdříve ve čtvrtek. Dříve to není možné, protože je Miloš Zeman na návštěvě v Jihočeském kraji. „Pan prezident má v Jihočeském kraji velmi nabitý program,“ vysvětlil jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezidentův krok ovšem vzbudil nevoli. Není to poprvé, kdy hlava státu automaticky nepřijala návrh na odvolání ministra – totéž co nyní Bohuslavu Sobotkovi se přihodilo Petru Nečasovi, když chtěl, aby Václav Klaus odvolal ministry za Věci veřejné. Přesto Miloš Zeman premiéra nepříjemně překvapil. „V situaci kdy předseda vlády navrhne odvolání ministra, tak ústava předpokládá, že prezident takovému návrhu vyhoví,“ poukázal Bohuslav Sobotka. Ten se chystal pověřit vedením ministerstva do jmenování jeho nového šéfa ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD). Ta zatím vzhledem k prezidentovu rozhodnutí zůstává mimo hru.

Chládkovo odvolání navrhl premiér poté, co Mladá fronta DNES napsala o údajné šikaně podřízených, která vedla i k odchodům některých zaměstnankyň. Někteří politici posléze uvedli, že podobné informace se jim dostaly již dříve. Sám Marcel Chládek ale tvrdí, že je to lež, odkázal na stanovisko odborů, které ho podpořily, odchody zaměstnankyň ministerstva podle něj měly zcela jiné důvody. Odkázal naopak na majetkové propojení deníku s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který tak podle Chládka chce ukončit spory o peníze na školství.