Zaměstnanci psychiatrie v Dobřanech chtějí zpět svého ředitele, píší petici

Zaměstnanci Psychiatrické nemocnice v Dobřanech nesouhlasí s odvoláním ředitele Vladislava Žižky. Stovky z nich podepsaly petici, ve které žádají ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, aby své rozhodnutí zrušil. Ten ředitele odvolal ve středu a na svém rozhodnutí trvá; nemocnice totiž letos propustila pacienta, který na začátku týdne vraždil na severním Plzeňsku.

Zaměstnanci dobřanské psychiatrie nesouhlasí s koncem ředitele (zdroj: ČT24)

Dobřanská psychiatrie, jedno z největších zařízení svého druhu v ČR, zaměstnává přes 1100 lidí. Podle petičního výboru podepsalo petici datovanou ve středu 663 zaměstnanců. Požadují, aby ministr svůj krok přehodnotil; odvolání Žižky považují za zcela nedůvodné a za důsledek štvavé mediální kampaně. Může podle nich ohrozit chod celé nemocnice.

„Petice vznikla spontánně. Naši zaměstnanci, lékaři, vedení nemocnice nesouhlasí s odvoláním pana ředitele Žižky, protože podle našeho názoru nedošlo k žádnému pochybení, ani etickému ani právnímu, a jeho odvolání ministrem zdravotnictví bylo velice špatné, nešťastné a může vést ke zhoršení péče o pacienty a ke zhoršení práv zaměstnanců v naší nemocnici,“ řekl lékař nemocnice a člen petičního výboru Libor Panoš.

Podle zaměstnanců je také vedení města znepokojeno tak náhlým odvoláním ředitele, pod jehož vedením se zdravotnické zařízení ekonomicky stabilizovalo, zatímco před jeho nástupem se potýkalo s dluhy. Celou situaci a medializaci vnímají zaměstnanci nemocnice jako osočování a šikanování zdravotnického personálu, který pouze jednal v souladu se zákony. Odstoupení Václava Faita, primáře oddělení, kde byl útočník umístěný, není podle zaměstnanců nemocnice přiznáním viny, ale důsledkem mediální štvanice.

Pokud by ministr neustoupil, hrozí petenti stávkovou pohotovostí, výpověďmi i tím, že budou chtít jeho demisi. Němeček se ale už nechal slyšet, že své rozhodnutí měnit nehodlá.

  • dobřanská petice: „Odvolání ředitele není koncepčním řešením celé situace, která volá po změnách systémových, a nikoliv po lokálních personálních čistkách.“
  • ministr Němeček: „Převzal jsem petici, respektuji právo zaměstnanců vyjádřit názor, ale zároveň nemohu dopustit, aby byli propouštěni z léčby vyšinutí jedinci, kteří budou vraždit těhotné ženy.“

Ředitel dobřanského ústavu Žižka musel ve funkci s okamžitou platností skončit tuto středu. Důvodem se stal pondělní incident v Horní Bříze na sever od Plzně; někdejší pacient ve zdejší knihovně ubodal mladou ženu. Postup dobřanské nemocnice začala v úterý prověřovat speciální komise ministerstva zdravotnictví, kterou Němeček na základě tragické události zřídil. Nemocnice podle komise zákon neporušila, ale to podle Němečka neznamená, že bylo vše v pořádku.