Test na závadnost vody trvá 24 hodin. Kompletní až tři dny

Praha/Ostrava – Aby na více místech nenastala havárie podobná té současné na Praze 6, testují města kvalitu pitné vody pravidelně. Pražské vodovody a kanalizace běžně odeberou z různých částí metropole desítky vzorků. V případě havárie je jich mnohem více. I když první testy jsou hotové už za 24 hodin, na kompletní analýzu musí vodohospodáři čekat dva až tři dny. Lidé z Dejvic a okolí jsou bez pitné vody již několik dní a podle epidemioložky Zdeňky Jágrové nemusí být pitná ani dnes. Voda, která jim teče z vodovodu, mohou nyní použít k mytí nádobí: je ji ale třeba nechat nejméně pět minut odtékat a poté ohřát nad 65 stupňů Celsia.

Při běžném odběru vody je nejjednodušší stanovit množství chloru. Laborant je v takovém případě schopen údaj stanovit rovnou na místě. Povolená koncentrace chloru v pitné vodě je do 0,3 miligramu na litr. Do této koncentrace není chlór přítomný ve vodě zdraví škodlivý. Pro rozbor dalších prvků ale musí všechny vzorky směřovat do specializovaného pracoviště.

Kvalita pitné vody se vyhodnocuje v každém krajském městě. Například v laboratoři Pražských vodovodů a kanalizací ročně vyhodnotí 6000 vzorků. Podle vedoucí Lenky Vavruškové je z takového množství vadné zhruba jedno procento případů.

Výzkum kvality vody v laboratoři
Zdroj: ČT24

Mimořádně rušno mají na pracovišti v těchto dnech, kdy testy odhalily kontaminovanou vodu v pražských Dejvicích. Od neděle prošlo tamními procedurami téměř 100 vzorků. Vzhledem k tomu, že základní test trvá 24 hodin, má laboratoř nyní k dispozici speciální urychlovač. Ten je schopen testy urychlit o šest hodin.

Průzkum vzorků nyní mohou urychlit i samotní obyvatelé Dejvic. Stačí odpouštět vodu víc, než obvykle. Kontaminovaná voda tak rychleji odteče, což znamená pro pravidelné testy průkaznější podmínky. „V těchto případech jim nebude účtováno vodné a stočné. Potřebujeme, aby se ošetřená voda dostala i do koncových rozvodů,“ dodává Vavrušková.

Pátrání po zdroji kontaminace je zatím neúspěšné (zdroj: ČT24)

Severní část Prahy kolem Vítězného náměstí je už od neděle bez pitné vody, kterou musí zajišťovat cisterny. Vodohospodáři už začali mezitím zkoumat potrubí v Dejvicích. Hledají slepé rameno, kterým se nejspíš do vody dostaly cizí prvky. Jedná se o tzv. koliformní bakterie, které obvykle naznačují fekální znečištění vody.

Laboratorní zkoušky potvrdily například výskyt bakterie Escherichia Coli. Ta se v lidském těle vyskytuje běžně jako součást střevní mikroflory. Problém nastává, když se bakterie dostane do těla ve větším množství. Následkem jsou průjmy, zvracení a zvýšená teplota, tedy příznaky, které mnoho obyvatel Prahy 6 hlásilo. Většině pacientů rychle pomáhají volně prodejné léky proti průjmům a dostatek tekutin. Z pitné vody se bakterie odstraňují přidáním chlóru.

Potrubí v Dejvicích prozkoumává speciální kamera zvaná krtek (zdroj: ČT24)