Soudu došla trpělivost - Rathovi přidělil advokáta

Praha - Exposlanec David Rath dostal přiděleného obhájce, jehož jméno ale zatím není zveřejněné. Líčení je prozatím odročeno na 2. červen. Soud tak reagoval na to, že Rath, obžalovaný z korupce při veřejných zakázkách, opět přišel k soudu bez advokáta. Jím dříve vybraný zástupce Michal Pacovský Ratha odmítl. Podle žalobce Petra Jiráta jde z Rathovy strany o extrémní obstrukci. Rath ale viní samotného obhájce, který podle něj maří jednání soudu. Zvažuje prý kvůli tomu i stížnost k advokátní komoře.

David Rath tvrdí, že má od minulého týdne nového advokáta Michala Pacovského. Ten ale soudu v pondělí písemně sdělil, že obhajobu odmítl. Soud tak Rathovi vybral advokáta ze seznamu komory, který je podle zákona na řadě. Právník bude mít nárok na lhůtu k seznámení se spisem, kterou určí soud podle velikosti spisu.

Podle státního zástupce je výměna obhájce těsně před čtením závěrečných řečí a ještě za příbuzného soudce (Pacovský je strýcem předsedy senátu Roberta Pacovského) snahou protáhnout proces. Podle Davida Ratha je to obstrukce rodiny Pacovských, nikoliv jeho.

Obhájce měl přitom Rath vyměnit už v pátek. „Sdělil nám velmi významné argumenty pro to, aby se doktor Rath rozhodl přijmout jeho nabídku, vypovědět nám plnou moc a udělit jemu plnou moc,“ uvedl Roman Jelínek, který spolu s Adamem Černým vedl Rathovu obhajobu doteď. Nyní zůstávají pouze u případu souvisejícího s Metrostavem. Podle žalobce Petra Jiráta ale také může Rath přinést plnou moc od těchto dvou původních obhájců. Oba již v pondělí sdělili, že jsou připraveni v obhajobě pokračovat.

David Rath
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Rath totiž nemusí zůstat u přiděleného advokáta. „Obhajoba na plnou moc má přednost před obhajobou z moci úřední,“ uvedl Jirát. Podle něj je také teoreticky možné vyslovení nedůvěry přidělenému advokátovi. „Ale myslím si, že soud učiní všechny kroky, aby obhájce, který bude povinen v jednací síni být, řekl závěrečnou řeč. Bez ohledu na to, jestli ji bude mít připravenou, nebo ne. To je věc obhajoby, soud nemůže čekat na to, jestli je obhajoba připravena,“ dodal Jirát.

Změna obhájce před závěrečnou řečí, Rath trval na Pacovském

David Rath měl zatím Michalu Pacovskému poslat fax, že trvá na tom, aby ho zastupoval, a pokud se nemůže dostavit, aby ho zastupoval někdo z jeho kanceláře, kde působí i jeho syn. „Pokud je pravda, že vypověděl plnou moc, je tam ještě patnáctidenní ochranná lhůta, která je dána zákonem o advokacii. Po dobu patnácti dnů je povinen chránit zájmy klienta tak, aby nedošlo k jejich újmě,“ upozornil Jelínek. V tom případě by podle něj měl přijít k hlavnímu líčení a přednést závěrečnou řeč.

  • "Myslím si, že je to skandální, aby zvláště zkušený obhájce, navíc v příbuzenském vztahu s předsedou příslušného senátu, takto proti mé vůli a proti mým pokynům obstruoval a mařil jednání soudu," uvedl na adresu avdokáta Michla Pacovského David Rath. Zvažuje proto stížnost nebo žalobu k advokátní komoře, aby zjednala pořádek.

Obžalovaný má právo na to si v průběhu řízení zvolit obhájce kdykoliv. „Na druhou stranu je i z hlediska soudní praxe poněkud nestandardní nebo nepříliš typický jev, aby obžalovaný měnil obhájce de facto po ukončení dokazování, kdy se mají přednášet závěrečné řeči,“ řekl viceprezident soudcovské unie Roman Lada. Jelínek doplnil, že více nestandardní je, když klienta osloví strýc předsedy senátu s nabídkou převzetí obhajoby.

Kauza Rath přehledně