Zpráva o Romech nevycházela podle Chládka z pravdivých dat

Zpráva Amnesty International, která kritizovala diskriminaci Romů v českém vzdělávacím systému, nebyla podle ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) založena na pravdivých údajích. Pracovnice této organizace se prý na České školní inspekci dozvěděla, že se jedno z podezření nepotvrdilo, generálního tajemníka Salila Shettyho o tom ale neinformovala. Chládkovu reakci ale AI ostře zkritizovala jako kontraproduktivní.

Pracovnice Amnesty International navštívila školní inspekci se zjištěním, že vzdělávací program jedné z ostravských škol neodpovídá rámcovému programu pro základní vzdělávání. Šetření školní inspekce to ale nepotvrdilo. Chládkovi vadí, že se o tom vedení AI nedozvědělo. „Pracovnice neinformovala o tom, co zjistila na inspekci. Měli informace, bylo jim to vyvráceno a nepoužili to,“ upozornil ministr. Chce o tom informovat generálního tajemníka Amnesty International a zvažuje další kroky, například stížnost.

Zpráva, kterou AI zveřejnila ve čtvrtek, byla založena na kvalitativním průzkumu v Brně, Českých Budějovicích, Ostravě a Děčíně. Výzkumníci hovořili s nejen s desítkami romských dětí a jejich rodičů, ale také s řediteli a učiteli. Vedle nadměrného zařazování romských dětí do praktických škol podle zprávy diskriminace spočívá také ve vzniku „romských“ škol a časté šikaně romských dětí na renomovanějších základních školách, kde jsou ve výrazné menšině. Legislativní opatření se podle zprávy nedaří přenést do praxe.

Český vzdělávací systém ale podle Chládka není nastavený tak, aby diskriminoval. Případy porušování práv na rovný přístup ke vzdělání považuje za selhání jednotlivců a vyzval postižené k podání stížnosti k České školní inspekci.

Reakci ministra Chládka Amnesty International ostře zkritizovala. Ministrovy výroky, podle kterých není zpráva založená na pravdivých údajích, označila organizace za předsudečné a kontraproduktivní. AI zároveň vyzvala předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby začal s nápravou problému a sjednotil postoje svých ministrů.

Vydáno pod