Nepříjemných srážek se zvěří letos výrazně přibylo

V tomto roce se prudce zvýšil počet nehod způsobených střetem s lesní zvěří. Za první tři měsíce jich bylo téměř 1800, což představuje dvacítku sražených zvířat na každý den. Statistiky ukazují, že srážek s nimi přibývá dlouhodobě, od roku 2008 téměř na trojnásobek. Zábrany u silnic v podobě plotů či pachových ohradníků nepředstavují řešení, které by bylo zcela bez problémů.

„Nárůst intenzity silničního provozu, rozšiřování silniční sítě a stále se zmenšující prostor pro zvěř, která migruje za potravou,“ vyjmenovává některé důvody přibývajících srážek ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Zatímco v roce 2010 zaznamenali dopravní policisté v prvních třech měsících 763 incidentů kvůli lesní zvěři, letos už jich evidují 1770.

V posledních letech se začaly stavět v bezprostředním okolí dálnic ploty. Narostl také počet pachových ohradníků, na jejichž výstavbu kolem silnic přispívá myslivcům stát. Tomáš Lerch si opatření na vybraných úsecích pochvaluje: „Tam, kde ta opatření byla zavedena a pachové ohradníky jsou udržovány, jak mají být, se to projevilo na snížení nehodovosti.“ Potíž představují pachové ohradníky, které správně udržovány nejsou.

Ze střetu se zvěří vyvázne ve většině případů řidič i posádka bez zranění. Ovšem hmotné škody představují nepříjemné náklady. I lehká srážka může na čelní části fabie způsobit odhadem 45 tisíc.

Toulavá zvěř - rostoucí nebezpečí pro řidiče (zdroj: ČT24)