Sobotka: Spor o audit nám nesmí házet klacky pod nohy

Spor o audit neznamená, že je zastavena možnost čerpání evropských peněz. V Otázkách Václava Moravce to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Operační programy mají v tuto chvíli připravené čtyři resorty. Proces by se podle něj měl rozjet během května. Po ministerstvu pro místní rozvoj a resortu financí žádá rychlé řešení. Podle předsedy ODS Petra Fialy je za problémy zodpovědný Sobotka. Vláda podle něj zpochybňuje svou pozici před Bruselem.

Premiér v pátek učinil netradiční krok, když na Twitter napsal: „Ministři z ANO, prosím, makejte, ať se kvůli vašim dohadům o audit nezbrzdí čerpání evropských fondů. Ve středu je to nutno dořešit na vládě.“

O co jde ve sporu mezi MMR a MF? 

Mezi ministerstvem pro místní rozvoj vedeném Karlou Šlechtovou z ANO a ministerstvem financí v čele s Andrejem Babišem z ANO vypukl konflikt. Šlechtová se ostře ohradila proti zprávě z auditu monitorovacího systému evropských fondů pro roky 2014–2020. Auditoři uvedli, že monitorovací systém byl předražený, a vyslovili podezření na podvodné jednání a kartelovou dohodu. Kvůli závěrům ministerstva financí zůstává systém mimo provoz a bez něj není podle ministryně možné zahájit čerpání 650 miliard korun z rozpočtového období 2014–2020. Šlechtová považuje audit týmu ministerstva financí za neprofesionální a opřený o spekulace. 

Dohnala nás minulost, hájil se premiér 

Podle Fialy jde odpovědnost za Sobotkou. „Pokud se nevyřeší otázka monitorovacího systému, tak prostě nebudeme čerpat,“ upozornil Fiala. Sobotka pak připomněl, že monitorovací systém začal být připravován už za Nečasovy a Rusnokovy vlády. 

„Když jsme přišli do vlády, tak jsme se podívali na to, jak je Česká republika připravena na čerpání evropských fondů a zjistili jsme, že není připraveno vůbec nic. Museli jsme se domluvit s Evropskou komisí na dohodě o partnerství – tu jsme dojednali v loňském roce. Museli jsme dopřipravit všechny operační programy,“ uvedl Sobotka k činnosti vlády. „Zase nás dohnala minulost v tu nejméně vhodnou chvíli,“ dodal premiér. 

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Fiala: Problémové je hlavně ministerstvo financí

Podle Fialy vláda nedokáže připravit čerpání finančních prostředků a poučit se z toho, co se tu udělalo v minulosti špatně. „Je to chyba,“ podotkl šéf ODS s tím, že problémové je hlavně ministerstvo financí. 

Šéf státní kasy Andrej Babiš má podle něj moc dovolené. „Hoří mu tu věci na ministerstvu financí, které zjevně nezvládá, a vy ho necháváte, aby se projížděl po Americe a referoval v médiích, co si nakoupil na páté avenue,“ kritizoval Fiala přístup Sobotkovy vlády. Premiér v reakci připomněl, že ústavní činitel žádnou dovolenou nemá a Babiš je v USA na zasedání Mezinárodního měnového fondu. 

Předseda ODS Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24

Audit nyní posuzuje Evropská komise. Podle Sobotky to ale neznamená, že je zastavena možnost čerpat prostředky z EU. „Informační systém je podle MMR připraven. Jakmile budou operační programy schváleny, aby do něj mohli vkládat první výzvy,“ podotkl premiér s tím, že celý proces by se měl rozjet během května. Podle něj je to v zájmu celé České republiky.

Monitorovací systém evropských strukturálních a investičních fondů pro období 20142020 nahrazuje nynější tři rozdílné systémy řízené třemi ministerstvy a centrální zastřešující systém. Řídící orgány prostřednictvím systému budou vyhlašovat výzvy a přijímat konkrétní projekty.   

Výběrové řízení na tvorbu systému, poskytování služeb a servisní podpory a rozvoj aplikace v roce 2013 vyhrála za 567 milionů korun firma Tesco SW. Systém MS2014+ by měl, byť po roce 2020 v omezené míře, fungovat do roku 2030. O monitorovací systém se zajímá i policie. Údajně reagovala právě na předběžné závěry auditu ministerstva financí, podle nichž provázelo výběrové řízení množství chyb.