Česko nemůže zahájit čerpání peněz z EU

Praha – Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) zpochybnila závěry auditu monitorovacího systému evropských fondů. Je podle ní nekvalitní a částečně nepravdivý. Auditoři předtím totiž uvedli, že monitorovací systém systém byl předražený, a vyslovili podezření na podvodné jednání a kartelovou dohodu. Kvůli závěrům ministerstva financí zůstává systém mimo provoz a bez něj není podle ministryně možné zahájit čerpání 650 miliard korun z rozpočtového období 2014–2020.

Audit zjistil tato pochybení:

  • zakázka byla vyhlášena jinak, než jak schválila vláda
  • vítězný uchazeč byl zvýhodněn, nesplnil kvalifikační předpoklady
  • hodnocení nabídek bylo netransparentní a nepřezkoumatelné
  • náklady na každoroční servis monitorovací aplikace jsou dvojnásobné než samotné její pořízení
  • cena zakázky z 1,3 miliardy stoupne na 2,5 miliardy, tedy téměř dvojnásobně

Podle auditu ministerstva financí bylo hodnocení nabídek při výběru dodavatele monitorovacího systému evropských dotací 2014+ netransparentní, vítěz nesplnil kvalifikační předpoklady a výsledkem bude prodražení zakázky z 1,3 miliardy na 2,5 miliardy. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová je ale přesvědčena, že monitorovací systém je naprosto v pořádku a závěry jeho auditu důrazně odmítla. Chybu tedy vidí jednoznačně na straně auditu. „Podle našeho názoru se jedná o neprofesionální a špatně odvedenou práci, která poškozuje české zájmy,“ řekla ministryně. Zpráva se podle ní neopírá o důkazy, ale pouze o spekulace.

Ministr financí Andrej Babiš vzkázal z návštěvy Spojených států, že požádá svého náměstka Lukáše Wagenknechta, který byl za audit zodpovědný, o písemné ujištění, že byl audit monitorovacího systému evropských dotací kvalitní. „Po jeho předložení ze strany pana prvního náměstka zvážím další postup v této věci, zároveň o tomto postupu budu informovat Evropskou komisi,“ uvedl Andrej Babiš. Wagenknecht potom zdůraznil, že kontroloři mají velké zkušenosti: „Dělali to zaměstnanci auditního orgánu, kteří takových auditů dělají osm set ročně a mají to v rámci pracovní náplně.“ 

Ministryně Karla Šlechtová:

„Před chvílí jsem podala stížnost a žádost o přezkum zprávy o auditu závěrečné zprávy auditního orgánu do rukou pana ministra Babiše a věřím, že se podaří iniciovat nezávislé expertní a právní posouzení.“

Šlechtová hovoří o stamilionech, audit o miliardách

Ministryně také zpochybnila propočty kontrolorů. Náklady jsou podle ní řádově nižší, než audit uvádí. „Ve výběrovém řízení byla určena stropní cena 900 milionů korun, systém byl však vysoutěžen za 590 milionů korun, tedy za cenu ani ne dvoutřetinovou. Pouze 200 milionů bylo dodavateli proplaceno. Tvrzení, že systém stál miliardu nebo dvě, není pravdivé,“ řekla Karla Šlechtová. Dodala, že se její úřad k pracovní verzi auditu vyjádřil, finální verze však připomínky nezohlednila.

Podle auditu naopak vítězná firma Tesco SW vysoutěžila provoz IT systému na jedenáct let od roku 2014 až do roku 2025 za 1,3 miliardy korun. Započítány přitom jsou náklady na provoz jen na čtyři roky. Systém bude ale potřebovat údržbu i v dalších letech – tyto náklady odhaduje audit na další miliardu. „To samo o sobě svědčí o tom, že to dělal někdo schválně nebo někdo, kdo tomu vůbec nerozumí,“ uvedl advokát Václav Sládek. Evropská komise se k závěrečné zprávě auditu zatím nevyjádřila. „Analyzujeme ji. Své závěry poté poskytneme příslušným orgánům,“ uvedla mluvčí Evropské komise, podle které dostala komise materiál v úterý.

MMR hraje o 650 miliard z evropských fondů

Kontrola ministerstva financí podle Šlechtové nebyla jediná, která se monitorovacím systémem evropských fondů zabývala. Žádná jiná však na obdobné problémy neupozornila. „Jen v této jediné zprávě jsou zjištěny zásadní nedostatky monitorovacího systému 2014+, ale pouze tato jediná zpráva běžným auditním standardům nevyhovuje,“ míní šéfka resortu místního rozvoje.

Že by audit nevyhovoval standardům, náměstek Wagenknecht zpochybnil. „Jde o audit, který je realizován podle zákona, podle mezinárodních auditních standardů a pokynů Evropské komise,“ řekl. Ať však má pravdu kdokoli, výsledkem je, že monitorovací systém nemůže začít fungovat. „Nemůžeme použít monitorovací systém k účelu, pro který byl vybudován, a proto zatím nemůžeme čerpat evropské peníze,“ uvedla ministryně. Česko přitom má v období 2014–2020 nárok na 650 miliard korun.

Karla Šlechtová řekla, že je systém zcela připraven a jeho spuštění brání pouze audit zakázky. Totéž zopakoval i mluvčí Tesco SW Tomáš Jelínek. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) o tom však přesvědčen není. „My jsme zatím měli obavy především z funkčnosti toho systému. Moji spolupracovníci mi říkali, že systém funguje velmi obtížně,“ uvedl.

Kvůli ohrožení stamilionů z EU vyzval své ministry k urychlenému vyřešení situace předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Informace o komplikacích kolem monitorovacího systému evropských fondů mne velmi znepokojily. Očekávám, že ministr Babiš a ministryně Šlechtová problém profesionálně a urychleně vyřeší a ve středu budou vládu informovat o takovém postupu svých úřadů, aby nebylo ohroženo již připravené zahájení čerpání z nových evropských operačních programů,“ uvedl Sobotka. Česko s EK se podle něj dohodly, že první čtyři operační programy by měly být formálně schváleny na přelomu dubna a května. Důkladné prošetření a vyřešení situace požaduje také předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). „Na prostředky z fondů EU čekají kraje, obce i města, neziskový sektor i podnikatelé. Považuji za nepřijatelné, aby tím, kdo ohrožuje možnost zahájení čerpání nových fondů EU, bylo české ministerstvo financí,“ reagoval Hašek.

Přišla policie kvůli systému? „Pro tuto konstrukci nemám důkazy,“ říká Šlechtová

V době, kdy ministerstvo pro místní rozvoj závěrečnou zprávu kontroly dostalo, přišla také na úřad protikorupční policie. „V médiích se často spojuje přítomnost protikorupční policie s auditní zprávou. Pro tuto konstrukci nemám žádné důkazy. Podle mediálního vyjádření pana náměstka Wagenknechta do dne příchodu protikorupční policie k nám ministerstvo financí v souvislosti s auditem žádné trestní oznámení nepodalo,“ poznamenala Karla Šlechtová, která současně odmítla, že by trestní oznámení podala sama.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej:

„19. března tohoto roku naši kriminalisté prováděli úkony trestního řízení v budově ministerstva pro místní rozvoj, a to v souvislosti s IT zakázkou tohoto ministerstva.“

Tesco SW podala na auditory trestní oznámení

Tesco SW vybrala hodnotící komise na ministerstvu pro místní rozvoj. Jejím šéfem byl tehdy náměstek ministra Jan Sixta. Vlivný úředník dnes šéfuje kabinetu ministra financí Andreje Babiše. A právě audit tohoto ministerstva zakázku kritizuje. Sixta však jakékoli pochybení odmítá: „Jako člen hodnotící komise mohu potvrdit, že hodnocení bylo podložené znaleckými a právními posudky. Tyto 'problémy' neboli stávající rozruch způsobili nekompetentní auditoři.“ Vítězná firma se k výsledkům auditu nechtěla vyjadřovat, protože je prý nezná. Na auditory ale preventivně podala trestní oznámení. 

Zakázka na monitorovací systém spadá do působnosti více ministrů: největší část za 944 milionů do éry Kamila Jankovského, který tento post zastával v Nečasově vládě. Další část zakázky za 380 milionů pak byla schvalována za éry bývalé ministryně, dnes eurokomisařky Věry Jourové. Podle Jankovského za zakázku odpovídala evropská sekce na ministerstvu, kterou vedl náměstek Daniel Braun. Ten byl náměstkem i za Jourové, seděl ve výběrové komisi a drtivou většinu smluv také podepisoval. Dnes působí Braun v Bruselu, kde je poradcem Jourové. Všichni jakékoliv pochybení odmítají.