IT zakázka za 1,3 miliardy: Audit zjistil vážná pochybení, Brusel ji možná neproplatí

Praha - Na ministerstvu pro místní rozvoj zasahovala koncem března protikorupční policie. Razie proběhla kvůli závěrům auditu, který zkoumal IT zakázku za víc než miliardu. Šlo o monitorovací systém, který měl hlídat čerpání evropských dotací. Závěry auditu ale ukazují, že se zakázka skoro dvojnásobně prodraží – auditoři mají navíc podezření na podvodné jednání a kartelovou dohodu. Může se proto stát, že Evropská komise po prostudování auditu projekt za zhruba 2,5 miliardy neproplatí. Audit získal exkluzivně pořad 168 hodin, natáčely Tereza Strnadová a Markéta Dobiášová.

IT zakázka za 1,3 miliardy korun měla na ministerstvu pro místní rozvoj zavést monitorovací systém na přerozdělování evropských peněz. Náklady měla proplatit Evropská unie. Jenže teď do Bruselu putuje audit, jehož závěry se tamním úředníkům líbit nebudou. Zpracovalo ho ministerstvo financí.

Podle auditorského týmu postupovalo ministerstvo pro místní rozvoj v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Upozorňuje také na možnou nelegální kartelovou dohodu, kterou při realizaci zakázky měla udělat vítězná firma Tesco SW s firmou Datasys.

Audit zjistil tato pochybení:

  • zakázka byla vyhlášena jinak, než jak schválila vláda
  • vítězný uchazeč byl zvýhodněn, nesplnil kvalifikační předpoklady
  • hodnocení nabídek bylo netransparentní a nepřezkoumatelné
  • náklady na každoroční servis monitorovací aplikace jsou dvojnásobné, než samotné její pořízení
  • cena zakázky z 1,3 miliardy stoupne na 2,5 miliardy, tedy téměř dvojnásobně

Největší objem ze zakázky získala firma Tesco SW. Firma tvrdí, že zakázka rozhodně dražší nebude, ovšem vzápětí přiznává, že zakázka bude dražší minimálně o osm set milionů. „Ty náklady, tak jak byly vysoutěženy, tak budou dodrženy. To, co se objevuje v médiích je, že ty dlouhodobé náklady mohou být větší. To samozřejmě oni budou, protože ty vysoutěžené náklady jsou pouze pro to období čtyř roků,“ uvedl mediální zástupce firmy Tomáš Jelínek.

Zakázka se podle auditu výrazně prodraží (zdroj: ČT24)

Firma Tesco SW tak sice vysoutěžila provoz IT systému na jedenáct let od roku 2014 až do roku 2025. Jenže v ceně 1,3 miliardy korun jsou započítány náklady na provoz jen na čtyři roky. Podle auditorů totiž peníze dojdou už v roce 2018. Systém bude ale potřebovat údržbu i v dalších letech – tyto náklady odhaduje audit na další miliardu. Později mediální zástupce firmy Michal Donath upozorňoval, že zakázka byla vysoutěžena na dobu neurčitou a v tom případě se automaticky soutěží s cenou na čtyři roky.

„Tím, že to bylo rozděleno a nezohledněno do roku 2025, tak narostla tato částka na dvojnásobek už jen v prvním období. To samo o sobě svědčí o tom, že to dělal někdo schválně nebo někdo, kdo tomu vůbec nerozumí,“ uvedl advokát Václav Sládek.

Monitorovací systém na MMR už je proto v hledáčku protikorupční policie. Kvůli podezření, že se při jeho budování evropské peníze zneužívají. „19. března tohoto roku naši kriminalisté prováděli úkony trestního řízení v budově Ministerstva pro místní rozvoj, a to v souvislosti s IT zakázkou tohoto ministerstva. Zatím k této věci více informací poskytovat nebudeme,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. 

Tesco SW podala na auditory trestní oznámení

Firmu Tesco SW vybrala hodnotící komise na ministerstvu pro místní rozvoj. Jejím šéfem byl tehdy náměstek ministra Jan Sixta. Vlivný úředník dnes šéfuje kabinetu ministra financí Andreje Babiše. A právě audit tohoto ministerstva zakázku kritizuje. Sixta však jakékoli pochybení odmítá: „Jsem přesvědčen, že výběrové řízení bylo připraveno s nejlepší možnou péčí. Jako člen hodnotící komise mohu potvrdit, že hodnocení bylo podložené znaleckými a právními posudky. “Tyto problémy„, neboli stávající rozruch, způsobili nekompetentní auditoři.“

Vítězná firma Tesco SW se sice k výsledkům auditu nechtěla vyjadřovat, protože je prý nezná. Na auditory ale preventivně podala trestní oznámení. "Auditní zpráva obsahuje celou řadu
nepřesných, zavádějících, tendenčních i zcela nepravdivých tvrzení, které značně
zasahují do dobré pověsti společnosti. Ukázkou skandálního popření reality je pak například široce medializovaný závěr zprávy, že nabídka TESCO SW byla z 99 procent stejná jako nabídka konsorcia společností HEWLETT – PACKARD a DATASYS. Přitom obě nabídky se shodovaly pouze v povinných částech, které pro všechny účastníky soutěže definovalo MMR, a v rozsahu, v němž společnost TESCO SW jako otevřeně přiznaný subdodavatel neprokazující kvalifikaci poskytovala konsorciu své softwarové produkty," píše mediální zástupce firmy Tomáš Jelínek v tiskové zprávě. Firma Datasys, která se s Tescem SW na bysnysu podílela, na žádost o rozhovor nereagovala.

Zakázka spadala do éry ministrů Jankovského a Jourové

Zakázka na monitorovací systém spadá do působnosti více ministrů: největší část za 944 milionů do éry Kamila Jankovského, který tento post zastával v Nečasově vládě. „Tohle, co je tady napsané, vypadá špatně, ale já věřím, že to skutečně bylo jenom nějaké formální pochybení nebo nedorozumění. Já jsem byl skutečně přesvědčen, že ta soutěž proběhla v pořádku,“ tvrdí teď Jankovský.

Další část zakázky za 380 milionů pak byla schvalována za éry bývalé ministryně, dnes eurokomisařky Věry Jourové. „Samozřejmě, že pokud by se prokázalo, že tam někdo selhal a bylo to za mého vedení, tak se budu nad tou věcí zamýšlet, jaké to bylo selhání, zda byl porušen zákon a zda je tam moje osobní odpovědnost,“ uvedla Jourová.   

Zakázka spadala do éry ministrů Jankovského a Jourové
Zdroj: ČT24

Podle Jankovského za zakázku odpovídala evropská sekce na ministerstvu, kterou vedl náměstek Daniel Braun. Ten byl náměstkem i za Věry Jourové, seděl ve výběrové komisi a drtivou většinu smluv také podepisoval. Dnes působí Braun v Bruselu, kde je poradcem Věry Jourové. Také on však jakékoliv pochybení odmítá: „Jednal jsem v dobré víře, mám čisté svědomí. Samozřejmě nemůžu vědět o všech detailech, ale neměl jsem nikdy žádná podezření, protože to dělali právníci, kteří byli kvalitní, a byly tam několikanásobné kontroly a audity,“ ujišťuje Braun.

A Jourová za ním stojí: „Já jsem s ním samozřejmě mluvila v té době. Ptala jsem se ho na to, jak probíhala ta výběrová řízení, zda byly ty znalecké posudky a neměla jsem žádnou pochybnost.“ Jenže advokát Sládek upozorňuje, že se členové hodnotící komise nenamáhali s tím, aby svá subjektivní hodnocení zdůvodnili. „Pak je otázka, podle čeho to vůbec posuzovali, na to dávat peníze s tím by nesouhlasil nikdo, Brusel tím méně.“

Současná ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová odmítla miliardový problém komentovat. Přestože hrozí, že Brusel miliardový projekt neproplatí. Navíc by Česko mohlo přijít o další miliardy, pokud by Brusel po prostudování auditu pozastavil další čerpání fondů. „Pokud je dnes zpochybněna otázka legality monitorovacího systému fondu, tak to samozřejmě je špatná zpráva. Katastrofický scénář je, že se na nějakou dobu zastaví ten proces, což znamená obrovský únik peněz,“ varuje Věra Jourová.