Dohnal přišel o část platu, že není v práci. Doma ale prý není ze své vůle

Petra Dohnala odvolala před rokem z funkce generálního ředitele Vězeňské služby ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Ani ona už není ve své funkci, avšak Dohnal je dodnes zaměstnancem Vězeňské služby. Musí přitom zůstat doma. Současný ředitel Pavel Ondrášek mu proto snížil plat. Dohnal to považuje za nezákonné.

Události ČT: Exšéf Vězeňské služby Dohnal nemůže do práce, přijde o část platu (zdroj: ČT24)

I když Petr Dohnal nechodí do práce, chce se soudit kvůli šedesátiprocentnímu snížení svého platu. Ještě na začátku loňského dubna velel Vězeňské službě, ale tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková ztratila důvěru v to, že by dokázal vězeňství reformovat. „To není člověk, se kterým by bylo možné realizovat reformu,“ zaznělo tehdy od ministryně. Ve funkci tak Dohnal skončil, zůstal však zaměstnancem Vězeňské služby. Své sesazení považuje od začátku za nezákonné, stejně teď hodnotí rozhodnutí o snížení platu.

Vězeňská služba uvedla, že Dohnal „fakticky neřídí výkon služby dalších příslušníků a současně nedochází k dlouhodobému výkonu služby jmenovaného v mimořádné kvalitě ani rozsahu.“ Dohnal ale argumentuje, že je doma proti své vůli. Navíc upozorňuje na nedostatky v obdrženém rozhodnutí, které naznačuje, že je stále považován za generálního ředitele. „Je to velice úsměvné, na tom rozhodnutí je, že generální ředitel Ondrášek fakticky odnímá generálnímu řediteli Dohnalovi část platu,“ zmínil Dohnal.

Prokeše už propustili, je ale bez výsluh

Do podobné situace jako Dohnal se dostal i někdejší první náměstek Marian Prokeš. Toho ale nakonec propustili. „Byl jsem propuštěn ze služebního poměru, protože jsem údajně spáchal zavrženíhodné jednání mající znaky trestného činu,“ uvedl Prokeš. Vězeňská služba nechce důvod propuštění blíže komentovat. Příčinou Prokešova propuštění ale má být vystoupení na tiskové konferenci, když byl odvolán. Tam se měl dopustit hanlivých a urážejících výroků ve vztahu ke svému nadřízenému. „Upozornil jsem na některé nezákonné věci současného vedení,“ brání se Prokeš.

Zdůvodnění propuštění Mariana Prokeše
Zdroj: ČT24

Dohnal pak stále čeká, jak dopadne jeho námitka proti odvolání. Ministerstvo totiž ještě nerozhodlo o rozkladu, který podal. Už v září loňského roku proto podal na ministerstvo spravedlnosti žalobu pro nečinnost. Soud nicméně ani její projednávání zatím nenařídil.

Okolnosti odvolání Petra Dohnala

Helena Válková odvolala generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala 4. dubna 2014. Řízení o odvolání Dohnala zahájila už v únoru téhož roku, protože nebyla spokojena s jeho přístupem k ministerské kontrole. Obstrukce a průtahy, buď záměrné, nebo z nedbalosti, ji měly vést k zahájení řízení s Dohnalem. Mistryně se opírala i o výsledky auditu. Ten konkrétně odhalil i soudní průtahy a s tím související vysoké náklady spojené se stavbou věznice Říčany nebo sporné vyplacení 21 milionů za rušičky ve věznicích. Podle Dohnala to ale byly věci, které se děly a fungovaly v době jeho předchůdců.