Na podporu Zemana se na Hradě sešlo několik stovek lidí

Praha - Na Hradčanském náměstí v Praze se dnes odpoledne sešlo několik set příznivců prezidenta Miloše Zemana, aby mu před druhým výročím jeho nástupu do úřadu vyjádřili podporu. Nad hlavami nesli transparenty a symbolické zelené karty. Z pódia k nim promluvil i Jan Veleba, předseda organizátora akce Strany práv občanů. Následně ho vystřídal Zeman, který krátce předtím položil u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka věnec k 165. výročí jeho narození.

Právě o Masarykovi mluvil prezident i před svými příznivci. Připomněl jim jeho odvahu, kdy nebyl uctívaných prezidentem, ale byl opovrhovaný veřejným míněním kvůli tomu, že mimo jiné vystupoval v případu Leopolda Hilsnera odsouzeného za vraždu švadleny Anežky Hrůzové na jeho obranu a požadoval revizi procesu.     

„Mnohokrát se mu (Masarykovi) stalo, že mu dav vytloukl okna a studenti mu pískali u přednášek. Pak odešel do exilu a vrátil se jako prezident,“ řekl účastníkům demonstrace Zeman a současně poděkoval svolavateli akce Velebovi za odvahu, že shromáždění zorganizoval v Praze, tedy v jediném kraji, kde prezidentské volby vyhrál jeho protikandidát Karel Schwarzenberg.

Veleba v projevu mluvil v souvislosti s kritikou Zemana například o „ohýbání pravdy“, „vnucování jediného názoru“ a znevažování prezidenta". S projevem vystoupil i předseda Úsvitu Tomio Okamura, podle kterého svoboda slova nesmí být svobodou lhát. O Zemanovi Okamura řekl, že jde o silnou osobnost, nikoli stranickou loutku. Předseda KSČM Vojtěch Filip se pak v projevu vyslovil mimo jiné za mírové řešení konfliktů ve světě, zejména na Ukrajině. Na pódiu vystoupili také například představitelé organizace důchodců a pohraničníků. 

Vystoupení na pódiu mohli účastníci akce sledovat i na velkoplošné obrazovce. Zemanovy příznivce bylo možné poznat mimo jiné podle placek, které měli připnuté na kabátech a bundách a byl na nich prezidentův portrét a nápis Stojím za svým prezidentem. Zemanův portrét bylo vidět i na zelených kartách, které jim rozdali organizátoři akce a mají být protiváhou červených karet, které vystavují Zemanovi jeho kritici.