Špičky koalice se nedohodly na financování politických stran

Praha – Koaliční rada se nedokázala shodnout na podobě zákona o financování politických stran. Podle šéfa vládních legislativců Jiřího Dienstbiera se spor vede o transparentní účty i o limity pro dary, které partaje inkasují. Souhlas tak trojkoalice vyslovila pouze s tím, aby na stranické kasy dohlížela nezávislá instituce.

Novelu, která patří mezi vládní protikorupční opatření, chystá ministerstvo vnitra ve spolupráci s předsedou legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem. Norma by měla zavést mimo jiné povinnost stran a hnutí mít transparentní účet. Výjimkou měly být jen platby na mzdy a odměny zaměstnanců a menší hotovost v pokladně. Výroční finanční zprávy s přehledem příjmů a výdajů by strany musely zveřejňovat na internetu.

„Některé věci nebyly ještě dotaženy úplně do konce,“ připustil po dnešním koaličním jednání Dienstbier s tím, že „okruh problémů“ byl právě v transparentních účtech a za „neuralgický bod“ označil také limit pro dary stranám. V minulosti se hovořilo o dvoumilionovém stropu, dnes padl i požadavek na úpravu financování kampaní a finančních limitů pro jednotlivé volby.

Podle ministra pro legislativu se koaliční rada ale dohodla na tom, že by financování stran měla kontrolovat a o případných sankcích rozhodovat nezávislá instituce. Zatím ale není jasné, zda to bude „nová, útlá instituce“, nebo zda kompetence získá některý z existujících úřadů, uvedl ministr. Zmínil třeba Nejvyšší kontrolní úřad či Úřad pro ochranu osobních údajů.

Závazek Rekonstrukci státu, kritika Rady Evropy

Návrh zákona o stranických financích by měla vláda dostat do začátku léta, podle dřívějšího vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky ho přitom měl mít kabinet už v lednu. Přijetí zákona, který by zprůhlednil toky ve stranických sekretariátech, po politické reprezentaci před volbami žádala iniciativa Rekonstrukce státu, a velká část poslanců se k prosazování jejich balíčku protikorupčních norem zavázala.

Počátkem měsíce se financování politických stran v Česku stalo i terčem kritiky od protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO), která shodně s Rekonstrukcí státu spatřuje v jeho zprůhlednění cestu k omezení korupce. Situaci v zemi v této souvislosti označila za „globálně neuspokojivou“, mj. proto, že dosud nevznikl orgán, jenž by na toky stranických peněz dohlížel.

Události, komentáře k financování politických stran (zdroj: ČT24)
Vydáno pod