Pavel Šámal je novou hlavou Nejvyššího soudu

Praha – Dlouholetá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová ve středu předala svou rezignaci prezidentu Miloši Zemanovi, ten dnes jmenoval novým šéfem odborníka na trestní právo Pavla Šámala. Ten oznámil, že chce hlavně zvýšit prestiž Nejvyššího soudu, zvýšit jeho účinnost a zajistit, aby neměl nedodělky. Mnozí politici poukazují na nápadnou rychlost výměny, někdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) mluvil v souvislosti s odchodem Brožové o komplotu Hradu s částí justice. Brožová sama svůj konec zdůvodnila důchodovým věkem.

„Chtěl bych popřát panu profesoru Šámalovi, aby se mu v jeho práci dařilo, aby rozhodnutí Nejvyššího soudu byla inspirativní i pro soudy nižších instancí a aby rozsudky Nejvyššího soudu byly přijímány jak odbornou, tak i laickou veřejností,“ řekl v krátkosti prezident. Poté předal přítomné Ivě Brožové kytici a následoval přípitek s jejím nástupcem v čele NS.

Brožová předsedala Nejvyššímu soudu od roku 2002, ustála mimo jiné i pokus o své odvolání někdejším prezidentem Václavem Klausem. K nynější rezignaci uvedla, že si chce odpočinout. Impulsem k odchodu bylo také to, že předsedům kolegií soudu skončí mandát. Nový předseda si tak bude už vytvářet vlastní tým. Brožová zároveň zdůraznila, že svým odchodem umožní jmenování šéfů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu ve dvou různých prezidentských funkčních obdobích. Podle ní je důležité, aby oba předsedy nejmenoval jeden prezident.

Prezident Miloš Zeman jmenoval předsedou NS Pavla Šámala (zdroj: ČT24)

Slavnostní ceremonie se zúčastnila také ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský či nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Válková o záměru Brožové rezignovat dopředu nevěděla.

Naopak nový předseda soudu po jmenování uvedl, že mu Brožová volala již koncem listopadu a funkci mu nabídla. Následně se Šámal podle svých slov sešel se Zemanem, aby si sdělili představy o fungování Nejvyššího soudu.

Blažek: Šámal zapadá do vztahových vazeb v justici

Naopak exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) tvrdí, že šlo o předem promyšlený a dohodnutý krok. Již dříve hovořil o kabinetní hře, která poškozuje dobré jméno justice, a za komplot určité části justice dohodnutý s Pražským hradem. Profituje z něj prý hlava státu. „Za takzvanou náhlou výměnou předsedy Nejvyššího soudu jsou týdny utajených jednání s dalšími kandidáty konaná v brněnských a pražských zákoutích. Cílem bylo, aby se předsedou soudu stal někdo, kdo patří do jejich vztahových vazeb v justici,“ vymezil se Blažek vůči výměně v čele soudu.

Ačkoli Blažek Šámala charakterizoval jako osobu spadající do „vztahových vazeb“, současně zdůraznil, že proti němu nic nemá, ale kritizuje postup jeho ustanovení, protože nebyl znám proces rozhodování. Takový způsob personální politiky podle Blažka citelně oslabí zdravé konkurenční prostředí v justici. Válková řekla, že o žádném komplotu neví.

Jedenašedesátiletý soudce Pavel Šámal pracuje na Nejvyšším soudu už od roku 1993, zaměřuje se na hospodářskou trestnou činnost. Zároveň je profesorem trestního práva, kriminologie a kriminalistiky na pražské právnické fakultě. Je hlavním autorem nového trestního zákoníku a předsedá komisi ministerstva spravedlnosti, která připravuje nový trestní řád. V roce 2008 získal v oboru trestního práva cenu Právník roku.