Dramatická honička a pak náraz: Celníci dopadli pašeráka cigaret

Praha - Celníci dnes ráno pronásledovali auto napěchované pašovanými cigaretami. Jeho řidič odmítal na výzvy celníků zastavit a honičku ukončila až nehoda na Jižní spojce za lanovým mostem. Zadržený muž bude obviněn z pokusu o zkrácení daně a jiné povinné platby. Jen za poslední rok odhalila celní správa přes 120 podobných dodávek s miliony pašovaných cigaret. Nelegálně dovezené cigarety však stále z celkové spotřeby Čechů pokrývají pět procent, což řádově odpovídá stovkám milionů kusů.

Pašerák cigaret se snaží ujet celníkům (zdroj: ČT24)

Při ranní honičce se celníci pokoušeli podezřelý vůz s rakouskou poznávací značkou zastavit pomocí světelné signalizace, jeho ukrajinský řidič se ale snažil ujet. Na Jižní spojce však havaroval a celníci ho dojeli. „Řidič chtěl z vozu utéct a při prudkém otevření dveří poškodil auto celní správy. Celníci muže poté zadrželi,“ popsala incident mluvčí pražských celníků Ivana Kurková. Vůz byl podle ní napěchovaný cigaretami různých značek s ukrajinskými kolky.  

Nedávno zadržela policie jiné podobné vozidlo, které také řídil cizinec – v pronajatém skladu pak celníci našli skoro tři miliony cigaret: „Distribuce probíhá prověřeným zákazníkům. Z větší části jsou to občané vietnamské národnosti, kteří si objednávají ty cigarety, končí to ve večerkách, ale není výjimkou, že se distribuují cigarety i českým občanům,“ vysvětluje vedoucí odboru pátrání na Pražské celní správě Václav Mikeš.   

Zabavených cigaret mají celníci plné sklady, za poslední rok zadrželi 123 dodávek. Podle jednoho z operativců se dá v obyčejné dodávce propašovat zhruba 800 tisíc kusů cigaret – a pašeráci je prý ani moc neskrývají. Ještě před cestou totiž posílají předvoj, který trasu zkontroluje – pokud vidí auta policie nebo celníků, tak jede jinudy.

Dalším způsobem, jak pašovat cigarety, jsou třeba pravidelné linkové autobusy jezdící mezi Ukrajinou a Českem. Podle celníků se na tom podílejí také posádky těchto linek. Organizované skupiny však mění taktiku kvůli rozsáhlým kontrolám a 14 odhaleným výrobnám cigaret - teď se zaměřují hlavně na malé dodávky: „V pondělí objednáte a v úterý máte cigarety doma, tomu odpovídá i to množství,“ dodává Václav Mikeš.