Pozvánky na prevenci uspěly, nejvíc u rakoviny střeva

Praha - Pozvánky na preventivní vyšetření rakoviny u lidí zabraly. Nejvíc jich přišlo na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku, kde dosud byla účast minimální. Ukázala to první souhrnná data Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ministerstvo zdravotnictví dodává, že celkově na kontrolu střev, prsou a děložního čípku přišlo o desetinu víc lidí. Pojišťovny teď znovu obesílají ty, kteří k lékařům zatím nedorazili.

Na vyšetření tlustého střeva přišlo loni od ledna do listopadu celkem o čtvrtinu víc lidí než v předchozím roce. Naopak nejmenší efekt měly pozvánky u prevence rakoviny děložního čípku. „U mamografického screeningu je interval dvouletý a u rakoviny hrdla děložního jednoroční. Kdyby se vzal dvou či tříletý interval jako v některých jiných zemích, tak jsme u screeningu rakoviny děložního hrdla na pokrytí přes 80 procent, a to už se těžko zlepšuje,“ řekl k malému poklesu účasti v tomto screeningovém programu místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

„To, že screening funguje, se u této rakoviny prokazuje nejvíc ze všech screeningových programů, protože počty případů rakoviny klesají a naopak výrazně stoupá počet včas zjištěných a ošetřených předrakovinných stadií,“ shrnul dále Dvořák. U rakoviny prsu se předrakovinná stadia nevyskytují, hledají se nádory, úspěchem screeningu je, že stále více případů se zjistí v samém počátku, kdy lze ženu zcela vyléčit. Také u rakoviny tlustého střeva a konečníku se ve screeningu stále častěji daří odhalovat předrakovinné stavy.

Zvací dopisy prodloužily objednací lhůty na vyšetření

Pojišťovny zvou na screeningy od loňského ledna. Těm, kteří na první pozvánku nereagovali, ji pošlou znovu. Reakce na zvací dopisy ale zároveň vedla k prodloužení objednací doby. Lékaři proto předpokládají, že řada lidí, která ještě na vyšetření nedorazila, pouze čeká na svůj termín.

Pojišťovny teď znovu obesílají ty, kteří k lékaři nedorazili (zdroj: ČT24)

VZP chce v projektu rozloženém na 1,5 roku pozvat celkem 1,2 milionu mužů a žen. Za tři čtvrtletí jich pozvala už 1 173 575 na kolorektální screening, na vyšetření přišlo 208 726 lidí. Úspěšnost pozvánek tak byla 17,8 procenta. U screeningu rakoviny děložního hrdla byla úspěšnost pozvánek 9,8 procenta, u mamografického screeningu 16,2 procenta. Největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra obeslala během roku 2014 zhruba 284 000 klientů. „Reagovalo jich 73 130, tedy z celkového počtu obeslaných přes 25 procent,“ řekla mluvčí pojišťovny Hana Kadečková.