Miloš Zeman vyrazí za muslimy, navštíví Jordánsko a Emiráty

Prezident České republiky Miloš Zeman navštíví v polovině února Jordánsko a Spojené arabské emiráty (SAE). S jejich představiteli chce mluvit především o ekonomických otázkách, důležitým tématem budou také bezpečnostní rizika v regionu. ČTK to dnes sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Návštěva obou arabských států je naplánovaná na 9. až 13. února. Přesný harmonogram cesty zatím není stanoven. Ovčáček však uvedl, že s sebou prezident znovu vezme podnikatelskou delegaci, jak je u jeho oficiálních zahraničních cest zvykem. Ekonomická spolupráce mezi zeměmi bude totiž jedním z hlavních témat rozhovorů.

Český prezident bude jednat i o bezpečnostních otázkách. Jordánské království sousedí se Sýrií a Irákem, s nimiž sdílí státní hranice o délce několika set kilometrů. Musí tak řešit ohrožení Islámským státem (IS), který Zeman považuje v současné době za největší riziko světové bezpečnosti. Spojené arabské emiráty se do boje proti Islámskému státu aktivně vojensky zapojily.

Jordánsko také sousedí se státem Izrael, který se těší Zemanově dlouhodobé podpoře. Jordánské království v minulosti během arabských válek s Izraelem válčilo, v devadesátých letech byl válečný stav ukončen. Velkou část jordánského obyvatelstva tvoří palestinští uprchlíci, podle současných údajů jich v Jordánsku žije okolo dvou milionů.