Svět se kochá nebeským divadlem, Češi musejí do hor

Praha – Pouhým okem je možné do konce ledna pozorovat na jasné obloze kometu Lovejoy, které se díky jejím zabarvení přezdívá zelená kometa. Sledování z území České republiky většinou zatím kazí mraky. Ovšem těm, kdo se v nejbližších dnech ocitnou vysoko v horách nad oblačností, nabídne jedinečnou podívanou. Od února pak začne slábnout a k jejímu pozorování už bude nutné mít dalekohled.

Podle informací serveru Tajemství vesmíru se musí pozorovatel při vhodných podmínkách zaměřit na oblast souhvězdí Trojúhelníku poblíž známější Andromedy.

Kometu C/2014 Q2, které se přezdívá po jejím objeviteli amatérském astronomovi z Austrálie Terrym Lovejoyovi, můžeme nyní pozorovat jako jasnou vlasatici na hraně viditelnosti pouhým okem. Objevena byla v srpnu 2014, kdy ještě ve viditelnost pouhým okem doufali jen velcí optimisté.

Později došlo ke zpřesnění výpočtu dráhy. A protože jde již o starší těleso, začala rapidně zjasňovat a překonávat všechny odhady, píše server Astro.cz. V prosinci minulého roku už těšila všechny milovníky komet, kteří ji mohli sledovat bez přístrojů. A v těchto dnech ji také nově mohou vidět i zvědavci ze severní polokoule.

Kometu Lovejoy lze vidět pouhým okem (zdroj: ČT24)