Operace očí není pro každého, desetina lidí by ji neměla podstoupit vůbec

Praha – Desetitisíce Čechů každoročně navštěvují oční kliniky, aby si pomocí operace nechaly odstranit nechtěné dioptrie. Před každým takovým zákrokem je nutné podstoupit důkladné vyšetření, protože přibližně u desetiny pacientů lékaři zjistí choroby, které operaci vylučují. Kliniky se ale tímto pravidlem vždy neřídí.

„Můžeme u pacientů přehlédnout některá další riziková onemocnění. Osobně si myslím, že je lepší je vyšetřit před operací důkladně,“ říká Jiří Pašta, přednosta Oční kliniky Ústřední vojenské nemocnice. S tím souhlasí také oční lékařka a chiruržka Lucie Valešová, která dodává, že nejčastějším důvodem, proč nemůže pacient podstoupit operaci, je příliš tenká rohovka. Dále jsou zde různé komplikované choroby jak oční, tak celkové – například cukrovka. Operace není vhodná také u pokročilého zeleného zákalu.

„Pokud někde tvrdí, že odoperují každého pacienta nebo jenom jedno procento neodoperují, je to pro pacienty v podstatě špatná zpráva, protože to znamená, že jsou operováni i lidé, u kterých nejsou ty operace vhodné a rovnou už nelze očekávat ideální výsledek,“ podotýká Valešová.

Oční kliniku si může prověřit i pacient sám

Podle doktorky přitom existuje několik věcí, podle kterých může i laik rozpoznat skutečně zodpovědný přístup lékařského týmu k operaci očí. Nejdůležitější je důkladné předoperační vyšetření, které by mělo trvat zhruba dvě až tři hodiny a nemělo by probíhat ve stejný den jako operace, protože laserové přístroje se orientují podle tvaru zorničky, jež je v důsledku vyšetření jinak velká. Pacient by si měl i zjistit, jak funguje pooperační péče. Pokud lékařům stačí pouze telefonát, je zde zřejmě něco špatně. Svou roli hrají rovněž reference pacientů.

„Velmi důležité je všímat si, jak se chová personál. Jestli je orientovaný, jestli vám dokáže perfektně a přiléhavě odpovědět na vaše otázky ohledně výkonu, ohledně péče a léků. Jestli vám reagují třeba i na emailové otázky. A vůbec celkové chování personálu – do jaké míry je vstřícné a jak se o vás zajímají,“ říká Valešová a dodává, že kvalitní laserová operace by se neměla pohybovat pod 17 tisíci korun.