KDU-ČSL bude mít nové logo

Praha - Lidovci chtějí změnit své logo. Odborná komise už vybrala čtyři nejlepší návrhy. Lidovečtí poslanci a senátoři se s nimi seznámí na výjezdním zasedání, které začne v neděli. A celostátní výbor by pak měl rozhodnout, který návrh stranu nejlépe vystihuje. Veřejnosti chtějí lidovci slavnostně představit nové logo až během sjezdu strany, který se bude konat 19. a 20. dubna v Pardubicích.

Nové logo KDU-ČSL bude v barvách trikolóry - stejně jako to současné. To má znázorňovat zeměkouli a lidovci ho používají už 15 let. Teď se jim přestalo líbit. „Je logem, s kterým si lidé nespojují ani hodnoty, které KDU-ČSL prosazuje, ani stranu samotnou,“ vysvětluje mluvčí strany Martin Horálek

Modrá, bílá a červená jsou ve všech čtyřech finálových návrzích, které komise vybrala z více než šedesáti. Ty nynější jsou oproti starému logu podle Jaroslava Poláčka z KDU-ČSL konkrétnější, ale je v nich různá míra abstraktnosti. „Čím více je logo komplikované, tím méně se s ním lidé se ztotožňují, protože nevědí, o co se jedná. Proto jsou abstraktní záležitosti naprosto zbytečné,“ upozorňuje odborník na vizuální prezentaci Jiří Mikeš.

Ostatní strany vsadily na přírodní symboly. ODS má modrého ptáka, komunisté třešně, zelení k názvu strany připojují čtyřlístek a sociální demokraté si vybrali růži. Žádná z těchto stran se v dohledné době logo měnit nechystá.

Své logo má už skoro rok i Česká republika. Ve světě se prezentuje takzvanými mluvícími bublinami, které vzbudily rozporné reakce. „Je to hezké graficky, nápaditý koncept, ale logo to v žádném případě není,“ vyjádřil se Mikeš.

Na Úřadu vlády v těchto dnech vybírají další logo, tentokrát pro předsednictví České republiky Evropské unii. Do soutěže přišly stovky návrhů. Ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra řekl, že i když mají už téměř vybráno, zveřejní toto logo až před koncem letošního roku.

Někteří odborníci přitom radí, aby se Česká republika zaměřila hlavně na zkrácení svého názvu. Za hranicemi bychom podle nich měli používat překlady jména Česko, doplněné jednoduchým ale výstižným grafickým symbolem.