Lidovci věří, že Čunkova rodina uspořila do roku 1998 milion korun

Praha – Jiří Čunek obhájil svou pozici ve vedení KDU-ČSL. Jeho vysvětlení o původu tří a půl milionu korun, které v roce 1998 uložil na své účty, přijalo širší vedení strany s uspokojením. Z uložených 3,5 milionu korun patřil Čunkovi jen milion. Reportér Dalibor Bártek však ve studiu připomněl fakta, z nichž vyplývá, že rodina Jiřího Čunka žila od roku 1982 do roku 1998 ze tří tisíc korun měsíčně.

V pořadu Reportéři ČT, který kauzu otevřel, Čunek řekl, že uložené peníze vydělal. Pro své spolustraníky však měl jiné vysvětlení. „Jeden milion korun byl můj nebo náš, který jsme našetřili sami. Jeden milion jsem měl od svých rodičů a 1,5 milionu jsem měl od svého bratrance, kterého jsem tady živě představil,“ objasnil Čunek původ uložených peněz. Bratranec Jan Machů svěřil Čunkovi peníze, které byly určené k podnikání. K tomu nakonec nedošlo, protože se Čunek stal starostou.

Předseda zlínské organizace KDU-ČSL Jiří Stodůlka je přesvědčen, že milion korun Jiří Čunek skutečně v té době naspořil. Vysvětlení údajně nepodal reportérovi ihned proto, že nechtěl vystavit svou rodinu mediálnímu tlaku. Reportéra ČT Dalibora Bártka Stodůlka obvinil z neprofesionality především proto, že spojil nároky na sociální dávky s úsporami rodiny Jiřího Čunka.

Místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek vyzval ČT, aby vysvětlení Jiřího Čunka o původu jeho peněz odvysílala v Reportérech ČT, čímž by podle něj vyvážila již odvysílanou reportáž, která podle Hoška spojila pobírání sociálních dávek s rodinnými úsporami.

Dalibor Bártek ve studiu ČT připomněl související fakta. Jiří Čunek byl po dobu nejméně tři čtvrtě roku konfrontován v otázce svých příjmů. Od února tvrdil, že má našetřené miliony korun. Před senátory předstoupil s tím, že má naspořeno 2,5 milionu korun. Totéž sdělil policii. Poté, co ČT získala dokumenty o jeho finančních poměrech, přiznal, že měl naspořeno 3,5 milionu korun. Následně na tiskové konferenci hovořil o úsporách 1 až 1,5 milionu korun a dnes hovoří o tom, že jeho úspory jsou milion a další peníze mu poskytla rodina.

Bártek spočítal, že, jestliže příjmy Jiřího Čunka a jeho rodiny včetně sociálních příspěvků činily od roku 1982 do roku 1998 zhruba 1,6 milionu korun, pak odečteme-li milion korun úspor, zbývá 600 tisíc korun na život celé rodiny. Tuto sumu „vydělíme 16 lety, zbývá 37,5 tisíce na rok, které vydělíme 12 měsíci a z toho vyplývá, že od roku 1982 do roku 1998 Jiří Čunek s manželkou a postupně se čtyřmi dětmi žili ze tří tisíc korun měsíčně,“ přiblížil příjmy Jiřího Čunka Dalibor Bártek.

Reportér Dalibor Bártek připravuje další část reportáže, která bude mít širší záběr, než je osoba Jiřího Čunka.

Dalibor Bártek, reportér ČT
Zdroj: ČT24